Napi hírmix: euróbevezetésről álmodozó miniszter, torzkoalíciós pletykák, pancser rabló

Nézzük, mi minden történt ezen télies időjárással ránk vicsorgó csütörtöki napon.

Hirdetés

Még „picit” biztosan várni kell az euró bevezetésére mifelénk

Bár az Európai Bizottság tavaly nyáron azt üzente, Románia továbbra sem telesíti egyetlen feltételét sem az euró bevezetésének, a pénzügyminiszter ma megengedett magának egy kis álmodozást. Adrian Câciu egy szakmai konferencián azt mondta, Románia 2029-re tűzte ki az euró bevezetésének határidejét, de a helyreállítási terv (PNRR) maradéktalan gyakorlatba ültetése, és az uniós alapok gyorsabb lehívása esetén erre akár már 2026-ban sor kerülhet. Az EB konvergenciajelentése egyébként arra mutatott rá, hogy Románia nem teljesíti sem az árfolyamra, sem a kamatlábakra, sem az árstabilitásra vonatkozó kritériumot, de a fenntartható államháztartással kapcsolatos követelményeknek sem tud megfelelni.

Hogy micsoda? Összeborulna az államfőválasztásra a PNL és a PSD?

Koalíciós összeborulás ide vagy oda, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alelnöke, Dan Motreanu kizártnak tartja, hogy alakulata a Szociáldemokrata Párttal (PSD) közösen vágjon neki az államfőválasztásoknak. Ez nem csupán pletyka, Marcel Ciolacu PSD-elnök ugyanis szerdán azt mondta a Digi 24 hírtelevíziónak, hogy nem tartja kizártnak azt, hogy a két szervezet tandemben induljon, mégpedig úgy, hogy a liberálisok támogatják majd a PSD államfőjelöltjét – aki nyilván a pártelnök Ciolacu lenne –, ezért Nicolae Ciucă megkaphatja a miniszterelnöki tisztséget.

Dan Motreanu viszont erről azt mondta, szerinte a liberálisoknak saját jelöltet kellene állítaniuk 2024-ben. Aki – ha figyelembe vesszük a népszerűséggel kapcsolatos felméréseket – nem más lenne, mint az aktuális miniszterelnök. De megtanulhattuk már, hogy egyrészt szél fuvatlan nem indul – főleg Bukarestben –, másrészt a román politikában bármi, de tényleg bármi megtörténhet, és annak az ellenkezője is.

Ki akart rabolni egy ABC-t egy váradi fiatal, 5 lejes „zsákmánnyal” távozott

Őrizetbe vett a rendőrség egy 19 éves nagyváradi fiatalt, ki egy rosszabb pillanatában úgy döntött, hogy kirabolja az egyik főtéri vegyesboltot. Egészen pontosan azt történt, hogy „hősünk” – aki egészségügyi védőmaszkot viselt – belépett a boltba, majd egy konyhakéssel hadonászva követelni kezdte az eladótól a pénztárgép tartalmát. Csak hát az eladó erre nem volt hajlandó, ezért az ideges fiatalember úgy döntött, hogy leemel a polcról egy félliteres üdítőt, majd kereket oltott. Az okozott kár egészen pontosan 5 lej. Olyan borzasztóan sokáig nem bujkált, a rendőrség már kézre is kerítette, és 60 napig vizsgálati fogságba helyezte.

 

Hirdetés