Napi hírek: Iohannis szerint semmiféle fizetéscsökkentés nem lesz, amíg ő él…

... közben jól becsaptak egy prefektust... ja, és egyes román sajtótermékek szerint Novák Katalin provokált (!) Nagykárolyban. Meg egy tengeri akna is hálóba akadt.

Hirdetés

Mintha nem is közeledne a román húsvét, úgy zajlik az élet a mioritikus hazában. Minden szép és jó és dübörög. Nézzük csak:

Klaus Ionopotchivanoc Iohannis álkisebbségi államelnök nem enged semmiféle fizetéscsökkentést

Ugye, van ez az elég kényelmetlen uniós elvárás, hogy Románia valahogy oldja meg aa több mint 1,2 millió közalkalmazott ügyét. Erről egyébként itt is írtunk. Megoldás persze, van, nem is egy. Szólt is róla az illetékes miniszter, nem is egyszer: vagy a közszolgák számát csökkentik, vagy a fizetésüket, de az is játszik, hogy nagyobb mértékben gyűjtik be az adókat az államkasszába, mint eddig. Ekkor történt, Klaus Ionopotchivanoc Iohannis álkisebbségi államelnök magához ragadta a mikrofont, hogy megnyugtassa a közalkalmazottakat. Így kezdte:

„Románia gazdasági helyzete jó, gazdasági növekedésünk van, fejlődünk, annak ellenére, hogy több válság kellős közepén vagyunk, melyeket elsősorban az a háború váltott ki, amelyet Oroszország indított Ukrajna ellen.”

Tetszik érteni? Fejlődünk. Na és ha fejlődünk, ráadásul ő, Ionopot államelnök csapatával „négy nap és négy éjszaka” alkudozott Brüsszelben, melynek eredményeképpen Románia 80 milliárd eurós helyreállítási alaphoz jutott, akkor mit huhognak itt egyesek. Jobban kell dolgozni az illetékeseknek, hogy több pénz kerüljön az államkasszába. Ennyi.

Tehát, amíg neki akárcsak egy szava is lesz az ország sorsának alakítása ügyében, Romániában semmiféle fizetéscsökkentés nem lesz. És ezt elmondta háromszor. Hogy a verebek is értsék. Igaz, azt egyszer se mondta, hogyan lehetne jobban dolgozni az állami jövedelmek behajtása terén. Lehet, ő se tudja.

Egy halászhajó békésen halászgatott és tessék… egy aknaszerű tárgy akadt a hálóba

Mióta kitört a háború a szomszédban, a tengeri halászat picit veszélyesebbé vált. Itt a legújabb példa: a gyönyörű nevű Flamingó 4 vonóhálós halászhajó békésen siklott a Fekete-tengeren, a román partoktól olyan nyolc tengeri mérföld (olyan 15 kilométer) távolságban. A legénység tette a dolgát: halászott. Igen ám, de mikor behúzták a hálót, látták, hogy egy furcsa tárgy is beleakadt. Megnézték jobban: a tárgy bizony egy tengeri aknához hasonlított.

No, riadót is fújtak a derék halászok. Azonnal tájékoztatták a román haditengerészetet, melynek parancsnoka utasította a kevésbé gyönyörű nevű Constantin Bălescu altengernagy aknászhajót, hogy siessen a helyszínre, szedje fel az aknához hasonlító tárgyat, majd – ha valóban aknának bizonyul – semmisítse meg.

Az orosz–ukrán háború kitörése óta a román haditengerészetnek immár hatszor kellett tengeri aknákat „kimenteni a vízből”. Hála Istennek, jól végzik a dolgukat.

Jó hír szélhámosoknak: egy prefektust is át lehet verni

Az ember elgondolkodik, amikor az alábbi hírt olvassa: tényleg, egy prefektust is? Hát hol tartja az eszét? Persze, az is eszébe juthat a megértőbb hírolvasónak, hogy biza, a prefektus is csak ember. No de mi történt tulajdonképpen?

Hirdetés

Képzeljünk el egy prefektust (például Teleorman megyében, ahol az eset történt), amint ül az irodájában és nagy horderejű dolgokat intéz. Megcsörren a telefonja. A vonal másik végén maga a kormány főtitkára, Marian Neacșu úr beszél. Hogy ő igen érdeklődik a megye gazdáinak elérhetősége iránt, mert hát segíteni szeretne nekik. A prefektus csak azért nem tapsikol örömében, mert egyik markában ott a telefon. Nosza, sebtében megadja neki több gazda elérhetőségét.

Aztán egy ideig csend. Pedig közben kiderült, hogy dehogy a kormány főtitkára hívta a jó prefektust. Egy ügyes szélhámos. Aki sorra hívta a gazdákat, hogy igen, szeretne rajtuk segíteni, de közben egy beteg gyermek számára gyűjt pénzt. Az egyik gazda lépre is ment: átutalt a „főtitkár” úrnak 1000 eurót.

No de a csend azért is volt nagy, mert az elsőként átvert prefektus két héten át hallgatott az ügyről. Valószínűleg szégyellte. Ám végül bejelentést tett, és a rendőrség most keresi a szélhámost. Aki valószínűleg jókat nevet, hogy a politikusokat is be lehet néha csapni.

A román sajtóban olyan hír is megjelent, hogy Novák Katalin provokálta a vérrománokat Nagykárolyban

Beszámoltunk arról, hogy a Nemzet útja (Calea Neamului) nevű vérnackommandó villámdeszantot hajtott végre Nagykárolyban, pont, amikor Novák Katalin köztársasági elnök asszony részt vett Kölcsey Ferenc szobrának avatásán.

Jó, hát ilyen előfordul néha a Románia nevű jogállamban. Hogy békés vérnackók hörögve háborognak, mert úgy gondolják, hogy ez nekik jogukban áll.

Na de olyan cikkek is megjelentek a román sajtóban, amelyeknek szerzői azt állítják, Novák Katalin provokálta a báránymód tüntetgető román embereket. Mégpedig úgy, hogy elindult feléjük! És erről videó is van!

Na most, ezzel csak annyi a baj, hogy épeszű ember provokatív céllal nem megy neki a báránymód tüntetgető, kolompoló, szelíden üvöltöző vérnackóknak. Hát még ha az a bizonyos épeszű ember egyben köztársasági elnök asszony is. Az esetleg előfordul, hogy épp abba az irányba indul el. A tömegben. Na de erre valók a biztonságiak. Hogy elirányítsák onnan. Ami meg is történt.

Hirdetés