Ünneprontó magyarellenes nemzetféltők, szüleiket hazaváró gyerekek, korrupt fül-orr-gégész – hírmix

Novák Katalin köztársasági elnök részvételével Kölcsey-szobrot avattak Nagykárolyban. Nézzük át, mi minden történt ezen a szerdai napon.

Hirdetés

Nagykárolyban mélyrománkodtak a magyarellenes nemzetféltők

Utaztak egy kiadósat a szélsőségesen nacionalista Nemzet Útja (Calea neamului) elnevezésű szervezet hívei, élen Mihai Târnoveanuval, hogy Nagykárolyban kifütyüljék Novák Katalin köztársasági elnököt, aki Kölcsey Ferenc szobrának avatóünnepségére érkezett a partiumi városba. Amikor a magyar köztársasági elnök a nagykárolyi polgármesteri hivatalhoz érkezett, a tüntetők csoportja azt skandálta, hogy „Éljen és virágozzon Moldva, Erdély és Havasalföld”, de zúgott az „Erdély román föld” is, miközben a közelben felszerelt hangszórókból magyar dalok szóltak. Az Agerpres szerint a tiltakozókat az zavarta, hogy a magyar köztársasági elnök nem hivatalos látogatáson tartózkodik Romániában, de persze azt is kifogásolják, hogy túl sok magyar személyiségnek emeltek szobrot Nagykárolyban.

Korszerű, vagány hadserege lesz Romániának, de nem holnap s nem is holnapután

A Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT), mint tudjuk, a keddi ülésén döntött az F-35-ös amerikai vadászrepülőgépek beszerzéséről, aztán a román hadsereg vezérkari főnöke, Daniel Petrescu ma gyorsan tisztázta, hogy ez nem mostanában lesz, Románia csak 2030 után fog ilyesmivel foglalkozni.

A védelmi minisztérium ma újabb bevásárlást jelentett be: tengeralattjárók és aknászhajók beszerzéséhez, illetve rakétahordozó hadihajók korszerűsítéséhez kérte a parlament előzetes jóváhagyását. A beszerzések jóváhagyásáról a parlament két házának együttes plénuma fog dönteni. Ezúttal sem kell arra gondolni, hogy ebből holnap vagy holnapután lesz valami: a jóváhagyásra beterjesztett eszközbeszerzési programok célja a hadsereg 2040-ig tervezett korszerűsítése. Mert az egyenruhások szeretnek tervezni.

Több tízezer gyerek várja haza a külföldön dolgozó szüleit

Újabb felméréssel jött ki a Mentsétek meg a gyermekeket elnevezésű jogvédelmi szervezet, mely szerint Romániában 21 ezer kiskorúnak mindkét szülője külföldön dolgozik, és csaknem 74 ezer kiskorút csak egy szülő nevel, a másik pedig külföldön vállal munkát. Ezek már így is elgondolkodtató számok, a civil szervezet azonban jelezte, ezek csak a hivatalos adatok, és egyáltalán nem tükrözik a valóságot, a rokoni felügyelet alatt hagyott romániai kiskorúak száma sokkal nagyobb. A felmérés arra is kitér, hogy a külföldön munkát vállaló szülők 41 százaléka kijelentette, nem áll szándékában visszatérni Romániába, legtöbben nyilván a munkakörülmények és a bérezés javulását várják.

Na végre: egy honatya kitalálta, hogyan lehetne megakadályozni, hogy a vádlottak elhagyják az országot

Mint ismeretes, Romániában a legfelsőbb szinteken is sportot űznek abból a különböző bűncselekményekkel vádolt főmuftik, hogy ítélethirdetés előtt lelépnek az országból – a „jelenség” évek óta tart –, de épkézláb javaslat nem nagyon született arra, hogy ezt miként lehetne megakadályozni. Egészen eddig: Stelian Ion, az USR képviselője módosító indítványt nyújtott be annak megakadályozására, hogy a vádlottak elhagyják az országot és ezzel kivonják magukat a büntetés végrehajtása alól. A javaslat meghosszabbítaná a büntetőper ideje alatt alkalmazható bűnügyi felügyelet lehetséges időtartamát.

Hirdetés


Legutóbb Ionel Arsene, a Neamţ megyei tanács elnöke pattant meg az országból, akit befolyással való üzérkedés miatt jogerősen hat év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítéltek. A bírósági döntés után persze nem találták, nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene. Végül a politikus megunta a bujkálást, és az olaszországi Bariban feladta magát.

Fülön csíptek egy korrupt fül-orr-gégészt a rendőrök

A buzăui CFR-kórház egyik fül-orr-gégész szakorvosáról van szó – aki a megye egyik legismertebb szakemberének számít –, akit hálapénz elfogadása miatt vettek őrizetbe szerdán a korrupcióellenes főosztály (DGA) rendőrei. Az orvost egy nő jelentette fel, akinek a fia műtétre várt, a fehér köpenyes azonban 1500 lejt kért a szülőtől, hogy a beavatkozást elvégezze. Csak hát a feljelentés nyomán a DGA megérkezett a boríték átadására, így a tetten érés össze is jött, az orvos pedig már házi őrizetben várja az újabb izgalmakat.

Hirdetés