Napi hírcsokor: újabb megabotrány a biztosítótársaságok piacán, Ludovic Orban pert nyert a kormány ellen

Kiosztjuk a hét legbecsületesebb alkalmazottjának járó díjat és hírt adunk egy újabb DNA-vádemelésről is.

Hirdetés

Katasztrófaközeli állapotok a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás piacán?

Ajjaj, mekkora botrány van ismét a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (RCA) piacán: miután tavaly nyáron kiderült, hogy a City Insurance fizetésképtelenné vált, ma a piacvezetővé előlépett Euroins biztosítótársaság búcsúzhatott el a működési engedélyétől. A pénzügyi felügyelet pénteken közölte, a társaság fizetésképtelenné vált, és kezdeményezi a csődeljárást a legalább 2,5 millió ügyféllel szerződésben álló, bolgár tőkéjű cég ellen.

A helyzet már csak azért is necces, mert amennyiben a bíróság is kimondja a fizetésképtelenséget, az érintett ügyfeleket az állami garancialapból kárpótolnák – persze ha lesz rá pénz. A bolgár Eurohold – a biztosítótársaság tulajdonosa – máris bejelentette, megtámadja a bíróságon az „önkényes és felelőtlen” döntést,
amellyel „katasztrófaközeli állapotba sodorta a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás piacát, mi több, ellenséges felvásárlásnak minősítette az eljárást.

Cristian Roșu, a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) alelnöke viszont ennek pont az ellenkezőjét mondta ma a Profit.ro-nak: szerinte a piac jó állapotban van, és végre rendet teremtenek ott, azt viszont nem tagadta, hogy a gépjármű-felelősségbiztosítási díjak ismét emelkedni fognak az újabb csődeljárás miatt.

Bréking: Ludovic Orban legyőzte a kormányt

Ludovic Orban volt liberális pártelnök és exkormányfő új zsebpártocskája már eredményt is tud felmutatni, az alakulat ugyanis pert nyert a kormány ellen. A Jobboldal Ereje nevű szervezet azért fordult a bírósághoz, mert a kormány elfelejtett időközi helyhatósági választásokat kiírni azokon a településeken, ahol megüresedett a polgármesteri szék vagy feloszlatták a helyi tanácsot.

Bár a törvény azt mondja, ilyen esetekben 90 napon belül le kell bonyolítani a voksolást, az Állandó Választási Hatóság már októberben jelezte, 51 településen kellene időközi választásokat szervezni. Ma kiderült, a bukaresti ítélőtábla alapfokon arra kötelezte a kormányt, hogy pótolja be a mulasztást.

Vádat emelt a DNA a korrupt egyetemi adjunktus ellen

Rudolf Cristian, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) resicabányai tagozatának adjunktusa ellen vesztegetés elfogadásának folytatólagosan elkövetett bűncselekménye miatt emelt vádat az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA), ami nem is olyan nagy csoda, hiszen a pedagógust február 18-án tetten érték.

Hirdetés

Mint arról mi is beszámoltunk, Rudolf Cristiant azzal vádolják, hogy egyetlen hét alatt összesen 24 mesterképzős hallgatótól kért pénzt azért, hogy átengedje őket a vizsgán. A diákoknak 600 eurót kellett fizetniük az átmenőjegyért, 1200 eurót a maximális osztályzatért, 50 ezer lejt pedig azért, hogy a doktorképző vizsgákon átengedje őket.

…és hét legbecsületesebb dolgozója díjat is kiosztjuk

Az elismerést a bethleni (Beszterce-Naszód megye) szemétszállító vállalat egyik alkalmazottja kapja, aki munkavégzés közben talált egy szatyrot, benne 3000 lejjel, bankkártyákkal és mindenféle okiratokkal, ezzel pedig azonnal jelentkezett a rendőrségen. A megyei rendőrség külön Facebook-posztban köszönte meg Mariusnak a dolgot, akinek ráadásul ez volt az első munkanapja a cégnél.

Hirdetés