Keddi hírcsokor: a korrupt egyetemi oktató, a román–moldáv egyesülési álmok és a Guns N’Roses

Volt „némi” mozgás az hírhorizonton, mi meg összefoglaltuk a legjavát.

Hirdetés

A nap unionista híre: a Romániával való egyesülést sürgeti egy moldáv exminiszter

Miután Iurie Leancă, a Moldovai Köztársaság volt miniszterelnök egy tavalyi interjújában arról beszélt, Moldova számára az egyetlen menekülési útvonal a nagy orosz medve karmai közül az lehetne, ha egyesül Romániával, hétfőn az államiság feladásáról és az unióról beszélt Anatol Șalaru volt védelmi miniszter is a Prima News tévécsatorna meghívottjaként. Șalaru úgy tudja, az egyesülést támogatók aránya folyamatosan növekszik az országban – míg pár évvel ezelőtt 4-5 százalékuk értett egyet a nagy összeborulással, ez az arány már 40 százalék körüli –, így „Európának is meg kell értenie, hogy az egyesülés Moldova egyetlen lehetősége a túlélésre”.

A volt miniszter szerint „Moldova 10-15 év múlva öregotthonná válik, mivel a fiatalok lassan mind elmennek külföldre, így nem lesz aki dolgozzon és adót fizessen”. Kérdés persze, hogy a szomszédban zajló háború kontextusában ennek a Pruton innen mennyire örülne a nép, ki szeretne most a nagy medve szomszédjává válni. Egy tavalyi felmérés egyébként azt mutatta, még az Ukrajna elleni orosz invázió miatt megnőtt fenyegetés sem hozta meg a moldovai polgárok többségének a kedvét ahhoz, hogy az ország Románia általi bekebelezését támogassák: akkor az uniópártiak aránya 35 százalékos volt.

És hoppá: a román külügyminisztérium úgy döntött kedden, hogy bezárja a 2015 óta Bukarestben működő orosz kulturális intézetet. Iulian Fota külügyi államtitkár szerint az intézet ahelyett hogy a két ország közti kulturális kapcsolatokat erősítené, „sajnálatos módon a propaganda és a félretájékoztatás eszközévé vált, és azon ügyködik, hogy eltussolja az Orosz Föderáció ukrajnai bűneit”. A döntést már az orosz nagykövettel is közölték.

A nap DNA-híre: úgy gyűjtötte a csúszópénzt a Babeș-Bolyai egyik oktatója, mint mókus a makkot

Belebukott a vizsgaidőszakba a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) resicabányai kihelyezett tagozatának adjunktusa, Rudolf Cristian, akit folytatólagosan elkövetett csúszópénz-elfogadás miatt vett őrizetbe a DNA. Az ügyészek úgy tudják, az egyetemi tanár február 11-én és 16-án pénzt kért összesen 25 mesterképzős hallgatótól azért, hogy átengedje őket a vizsgán. A diákoknak 600 eurót kellett fizetniük az átmenőjegyért és 1200 eurót a maximális osztályzatért. Így aztán Rudolf Cristian szép kis summát zsebelhetett be: az ügyészek szerint február 18-án összesen 1000 eurót és 3000 lejt, hétfőn pedig 50.000 lejt vett át a hallgatóktól, csak közben tetten is érték.

A nap koncerthíre: nyáron érkezik a Guns N’ Roses

Hirdetés

Két dátumot kell megjegyezniük azoknak, akik még mindig imádják az amerikai rockbandát: Axl Rose, Slash és Duff McKagan együttese július 16-án a bukaresti Nemzeti Arénában, július 19-én pedig a budapesti a Puskás Arénában koncertezik. A legendás zenekar jócskán túl van a pályája csúcsán és az összes olyan botrányon, melyek miatt zenekarok szoktak örökre szétesni, de tény, hogy a 2016 és 2019 között lenyomott turnéjukra is több mint ötmillióan voltak kíváncsiak, és a Spotify-on is havonta 24 millió felhasználó hallgatja őket. Hallgassunk meg mi is egy dalt tőlük, ha már errefele készülnek:

Hirdetés