Nagyon úgy néz ki, hogy hamarosan minden szeszes italos és üdítős palack visszaváltható lesz

A környezetvédelmi minisztérium már ki is dolgozta az erről szóló törvénytervezetet.

Hirdetés

A környezettudatos polgárok már most is szelektíven gyűjtik a pillepalackokat és az alumíniumdobozokat, már ahol az önkormányzat ezt megköveteli, de előfordulhat, hogy hamarosan már kétszer is meggondoljuk, hulladéknak tekintsük-e a kiürült üvegeket, vagy esetleg pénzforrásnak.

A környezetvédelmi minisztérium ugyanis most kidolgozott, és csütörtökön már nyilvános vitára is bocsátott egy törvénytervezetet, amely betétdíjassá teszi az italok tárolására használt üveg- és műanyag palackokat, illetve alumínium dobozokat. A jogszabály 2022 áprilisától lép majd hatályba, azért csak akkor, hogy az érintetteknek legyen idejük felkészülni rá.

A lényeg: minden italért bizonyos összegű – a tervek szerint 50 banis – többletárat fizetünk majd.

Ezt azonban a kereskedő vagy a termelő nem vágja zsebre, csak akkor, ha hanyagok vagyunk.

Ugyanis ha az ital elfogyasztása után szépen kimossuk a palackot, és visszavisszük a boltba, akkor visszakapjuk a betétdíjat.

A törvénytervezet tartalmazza a gyártók és a kereskedők kötelességeit is.
Így a gyártóknak megszabja, hogy az első évben a palackok és dobozok 75 százalékát vegye vissza, a harmadik évre pedig ez az arány már fölmegy 90 százalékra.

A kereskedők pedig kötelesek lesznek biztosítani a termékek visszaváltását, például üvegvisszaváltó pontok létrehozásával.

Hirdetés

És persze vissza kell fizetniük a betétdíjat.

A cél természetesen az, hogy csökkentsék a szemétmennyiséget, mivel Románia sereghajtó az EU-ban a hulladék-újrahasznosítás terén, viszont január elsejétől fizetnie kell az EU kasszájába azon műanyagmennyiség után, amelyet nem hasznosítanak újra.

Elvégre ha az ember tudja, hogy a PET-palack vagy a doboz pénzt ér, kevéssé hajlamos arra, hogy laza csuklómozdulattal kidobja.

Legalábbis józan ésszel gondolkodva.

Hirdetés