Fotó: Barabás Ákos/Székelyhon

Na végre: órák után kergethetjük a lasztit az iskolai sportpályákon

Már csak államfői kihirdetésre vár az a jogszabály, amely aktívabb életmódra ösztönözné a lakosságot.

Hirdetés

Már csak Klaus Iohannis államfő aláírására vár a képviselőház által frissen elfogadott törvénymódosítás, amely lehetővé teszi az iskolák szabadtéri sportpályáinak a használatát az oktatási időn kívül.

A jogszabály jelenlegi formájában a kültéri sportlétesítményeket ingyenesen vagy előre megszabott bér kiperkálásával lehet majd használni, a tanintézmények által megszabott szabályzat alapján, így véget érhet az a szomorú időszak, amikor ki kellett puhatolni, hogy az iskola portása épp hiányzik-e, s ha netán szomjas, akkor ajándékot kellett vinni neki.

A cél az lenne, hogy az iskolákhoz tartozó szabadtéri sportpályák megnyitása aktívabb és egészségesebb életmódra ösztönözze a lakosságot, mert ebben sem állunk igazán jól.

A gyerekek mozgásszegény életmódja okozta problémák mellett azon a felmérésen is érdemes elgondolkodni, mely szerint a lakosság alig 8 százaléka nyilatkozta azt, hogy rendszeresen sportol – e tekintetben az utolsó helyen álluk az EU-ban. A törvény előírja, a „beélesítést” követően az iskoláknak 120 napon belül át kell szabniuk a működési szabályzatot az új jogszabály előírásai alapján.

Hirdetés