Na végre megoldódni látszik a pajzsmirigy- és diabéteszgyógyszerek válsága

Az Euthyrox és a Siofor egy évig nem volt elérhető Romániában. Az Euthyrox és a Siofor hamarosan újra elérhető lesz Romániában.

Hirdetés

Megoldódni látszik az Euthyrox és a Siofor válsága!

A hasnyálmirigy-elégtelenségben, illetve cukorbetegségben szenvedők két létfontosságú gyógyszere egy éven át nem volt elérhető a romániai gyógyszertárakban, aztán kiderült, hogy az egész ügy egy tollvonással megoldható lett volna.

Az egészségügyi miniszter, Vlad Voiculescu ugynais most egy tollvonással intézte el: aláírt egy rendeletet, ami szerint a két nélkülözött gyógyszerből párhuzamos import keretében hoznak be annyit, amennyi kell. Ez azt jelenti, hogy a miniszter meghatalmazza a beszerzőket, hogy más külföldi beszállítóktól is vásároljanak, mint addig, illetve más, azonos hatású termékeket is beszerezhetnek az igényelt gyógyszer helyett, ha az nem elérhető.

A két szer egyébként éppen azért hiányzik a hazai piacról, mert a helyi törvények nagyon alacsony – a legalacsonyabb az EU-ban – árakat, 10 lej körülieket szabnak meg rájuk, így a beszállítóknak nem érte meg az üzlet Romániával.

Az egészségügyi minisztérium az elmúlt év során többször is azt ígérte, hogy megoldást talál a problémára, de mindeddig semmi sem történt az ügyben. Ha most egyetlen aláírás is megoldja a gondot, akkor hamarabb vártuk azt az autogramot…

Hirdetés