Na persze, úgy volt, hogy idén már mindenhol e-személyiket fognak kibocsátani. De csak úgy volt…

Ha a téli olimpián lenne időhúzás szám, Peking az istennek sem tudná elvitatni az egyértelmű győzelmet Romániától.

Hirdetés

Mint ismert, az Európai Unió 2021. augusztus 2-iki határidővel arra kötelezte a tagállamokat, hogy térjenek át az elektronikus személyi igazolványok kibocsátására, amelyen egy csip tárolja a személyi adatokat. Romániában viszont a határidőre nem állt készen semmi a váltáshoz, így gyorsan elindítottak egy „kísérleti projektet” Kolozsváron, és azt ígérték, hogy 6 hónapon belül az ország többi részére is kiterjesztik az e-személyik kibocsátásának lehetőségét.

Tavaly augusztus óta eltelt már az a hat hónap, de a nagy átállásból még mindig nem lett semmi.

A kolozsvári kísérleti projekt azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a tavalyi év végéig legalább 5000 e-személyit bocsátanak ki. Ehhez képest a múlt péntekig 1272-t sikerült valóban kibocsátani, és alig valamivel többet kérvényeztek eddig a polgárok.

Az illetékesek ugyanakkor most már hallani sem akarnak a korábban emlegetett fél évről, ehelyett egy 2002-es kormányrendeletet rángattak elő valahonnan, amely kimondja, hogy az országos szintű átállásra az első e-személyi kibocsátásától számított 18 hónapon belül kell sort keríteni.

Az másfél év.

A legelső e-személyit 2021. szeptember 8-ikán sikerült kiadni Kolozsváron.

De nehogy azt higgye ám, hogy ettől a dátumtól kezdve már számolhatjuk is visszafele a 18 hónapot, nem.

Hirdetés

Az illetékesek azt is hangsúlyozzák, hogy a kolozsvári ugye csak egy kísérleti projekt, még nem fejeződött be az új személyikhez felhasznált anyagok, valamint a hozzá kifejlesztett applikációk tesztelése, és azt sem igen tudják, hogy ez még meddig fog tartani. Így tehát azt sem, hogy mikor fogják a tesztek befejezése után kibocsátani az első „igazi” e-személyit, és majd csak akkortól lesz 18 hónapjuk az országos szintű átállásra.

Szépen kitalálták, ugye?

Az új e-személyik amúgy a tervek szerint többfunkciósak lesznek, kérdés, hogy erre mikor készülnek fel a hazai hivatalok is.

A régi igazolványok természetesen érvényesek maradnak a lejárati dátumig, így a korábbi tervek arról szóltak, hogy Románia 2031-re tér át véglegesen az e-személyikre. A mostani halasztgatások után azonban ez a dátum is bizonytalanná vált.

Hirdetés