Mindenre is jó lesz az éppen kibocsátott új elektronikus személyi

Lássuk, hogyan boldogul a lakosság a hozzá tartozó PIN-kódokkal, digitális aláírásokkal.

Hirdetés

Mindössze egy hónap és néhány napocska késéssel, szerdán bocsátották ki az első e-személyiket Kolozsváron. Korábban már írtunk róla, hogy az EU tulajdonképpen már augusztus 2-ától arra kötelezte az országot, hogy térjen át az unió területén nagyjából egységesített elektronikus személyazonosító kártyák kibocsátására, csak hát az illetékesek annyira el voltak foglalva azzal, hogy nem csináltak semmit, hogy a határidőre nem állt készen az apparátus a váltásra.

Ekkor sietett állam bácsi segítségére Emil Boc törekvő okosvárosa, és megegyeztek, hogy a kincses városban indul el az a „kísérleti projekt”, ami kiszúrja az EU szemét, mire a tényleges váltás a maga göröngyös-kátyús útján beér az elhalasztott finisbe. Magyarán Kolozsváron bocsátják ki az első ilyen csipes kártyákat, és itt kísérletezik ki a rendszer működőképességét.

Az első prototípusok pedig végre le is jöttek a futószalagról.

Az illetékesek szerint a többfunkciós személyik – értelemszerűen a hagyományos funkció mellett – egyelőre csak az egészségügyi kártya szerepét képesek átvenni, de hamarosan (ez ebben az országban akármennyi idő lehet) más területen is leegyszerűsítik az életünket, például tudunk majd velük online számlákat, adókat fizetni. Emiatt két PIN-kódot is kapunk majd az e-személyinkhez: egyet az egészségügyi, a másikat a többi szolgáltatás igénybevételéhez.

Hirdetés

Az új személyi digitális aláírás funkciót is kap, és természetesen az utazásban is segítségünkre lesz, hiszen az EU-n belül az útlevél szerepét is betölti. Persze, ha a csipeset kérjük, mert ha az egyszerű, csip nélküli személyit igényeljük, akkor külön kell majd útlevelet is csináltatni.

Természetesen a hagyományos személyi igazolványok is érvényesek maradnak a lejárati dátumig, Románia 2031-ben tér át végleg és kizárólagosan az e-személyikre.

Hirdetés