Na mit gondol, ki térhet vissza a román politikába, miután kétszer is börtönben ült korrupció miatt?

Egy amolyan régi, nagy formátumú politikusról van szó, akitől egy adott ponton elpártolt a szerencse.

Hirdetés

Akárcsak bankrablókból, a régi nagy formátumú politikusokból is mindössze kétféle van: aki lebukott, és aki nem bukott le.

Nos a PSD egykori nagyágyúja, Adrian Năstase az utóbbi kategóriába tartozik: kétszer is volt börtönben korrupciós ügyek miatt, először 2012-ben ítélték el, amiért törvénytelenül gyűjtött pénzt a 2004-es államelnöki kampányához (végül meg se nyerte), majd 2014-ben, megvesztegetés elfogadása és zsarolás miatt. Az első ítélet kihirdetése után, amikor jöttek érte a zsaruk, hogy elvigyék a dutyiba, még egy úgynevezett öngyilkossági kísérletet is végrehajtott, hogy megsajnáltassa magát, de csak annyira futotta a drámai érzékből, hogy tokán lője magát egy kilenc milliméteressel.

Később még Kaus Iohannis is elvette Adrian „Lyukas Toka” Năstasétól a Románia Csillaga kitüntetést a büntetett előítélete miatt.

Most azonban a bíróság elfogadta rehabilitációs kérelmét, ami azt jelenti, hogy ezentúl bármikor visszatérhet a politikába (a korábbi ítéletek része volt ugyanis az is, hogy eltiltották a közügyektől). Bár az ítélet még nem jogerős, a kudarcok és a balszerencse sötét időszaka után végre újra megcsillant tehát Lyukas Toka barátunk reménycsillaga – csak el ne vegye tőle Iohannis ezt is.

Hirdetés

Mondjuk, ahogy végignézünk a mostani „politikai eliten”, az ilyen régi vágású nagyágyúk visszatérése nem is a legrosszabb forgatókönyv, ami elképzelhető.

Na persze nem is a legjobb…

Hirdetés