MPP: az RMDSZ most végre tehetne valamit Bekéék szabadulásáért

Kicsit komolyabb feltételekhez kellene kötni a PNL-kormány támogatását Mezei János pártelnök szerint, aki nyílt levélben kereste meg Kelemen Hunort az ötletével.

Hirdetés

Miután az RMDSZ támogatása nélkül a PNL kormánya nem lenne képes megszerezni a beiktatáshoz szükséges parlamenti szavazatokat, itt lenne az ideje néhány komoly követelményt megfogalmazni a leendő kormánnyal szemben. A Magyar Polgári Párt elnöksége viszont hiányolja, hogy az RMDSZ a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartása mellett nem követeli néhány  égető probléma megoldását is. Ötletet is adnak ez ügyben a szövetségnek:

kérhetnék a székelyföldi terrorper két elítéltje, Beke István és Szőcs Zoltán elnöki kegyelembe részesítését.

A Kelemen Hunornak címzett nyílt levelében Mezei János MPP-elnök emlékeztet arra, hogy jelenleg Klaus Johannis államfő előtt van egy beadvány, mely többek között kéri Beke István és Szőcs Zoltán ügyének felülvizsgálatát és azt, hogy az államfő részesítse kegyelemben őket.

„Véleményünk szerint, a Romániában élő magyar közösség és annak érdekképviseleti szervezetei nem támogathatják egyetlen egy román kormány megalakulását sem addig, amíg közösségünk két tagja jogtalan módon börtönben van. Főképp, ha a kormányzáshoz támogatást kérő párt államelnökjelöltjének lehetőségében áll, azonnali módon orvosolni ezt az elfogadhatatlan helyzetet.” – fogalmaz az MPP elnöke.

Az RMDSZ-nek még van pár napja, hogy elgondolkozzon a javaslaton. A házbizottság várhatóan jövő hétfőn dönt a miniszterjelöltek szakbizottsági meghallgatásának menetrendjéről. Bár Ludovic Orban azt szorgalmazta, hogy az új kormánya beiktatásáról már jövő héten döntsön a parlament, a PSD többségű házbizottság várhatóan november első napjaira időzíti a bizalmi szavazást.

Hirdetés