Most megtudhatja, kik és hogyan jelentkezhetnek a koronavírusosok számára létrehozott járóbeteg-kezelő központokban, és hogy pontosan hol is vannak

Az egészségügyi minisztérium közzétette a szükséges tudnivalókat.

Hirdetés

Lassan működésbe lépnek azok a járóbeteg-kezelő központok, amelyeket az egészségügyi minisztérium azért hozott létre, hogy az enyhébb koronavírusos eseteket lássák el. A cél a kórházak sürgősségi osztályainak tehermentesítése, hiszen a sokkal gyorsabban terjedő omikron variáns által okozott ötödik hullámban sokkal több lesz a fertőzött, ami az egészségügyi rendszer számára is komoly gondokat okoz.

A járóbeteg-gondozó koronavírus-központokat már létező kórházakban hozták, illetve hozzák létre.

Fontos ugyanakkor, hogy nem lehet egyszerűen besétálni az utcáról még úgy sem, hogy nem kell beutalót kérni a háziorvostól.

Ehelyett ugyanis egy

pozitív gyorsteszteredmény szükséges, amit nem elegendő otthon elvégezni:

vagy akkreditált laboratóriumban kell elvégeztetni, vagy egy olyan háziorvosnál, aki erről szerződést kötött az egészségbiztosítóval.

Az egészségügyi illetékesek azt tanácsolják mindenkinek, akinek pozitív lett a koronavírus-tesztje, hogy minél hamarabb jelentkezzenek egy járóbeteg-ellátóban, hogy kivizsgálják őket, és ha szükséges, megkaphatják a kezelést az antivirális gyógyszerekkel vagy a monoklonális antitest-készítményekkel.

Az igyekezet már csak azért is indokolt, mert az ilyen kezelések csak akkor hatékonyak, ha még az elején, a fertőzéstől számított első öt napban alkalmazzák őket.

Azt is megjegyzik, hogy ha az érintettnek van saját autója, inkább azzal menjen el a központba, és ne tömegközlekedéssel.

Hirdetés

A páciens tünetei és esetleges társbetegségei függvényében az orvos eldönti, milyen vizsgálatokat rendel el, kérhet laboratóriumi vizsgálatot, de mellkasi röntgent vagy CT-t is.

A kockázati csoportokat is meghatározták: ide tartoznak a túlsúlyosak, a 65 év fölöttiek, a krónikus betegek, akik szív- és érrendszeri megbetegedésben, krónikus légzőszervi betegségben szenvednek, immundepressziósak, cukorbetegek vagy krónikus veseelégtelenségben szenvednek.

Ha az orvos úgy értékeli, hogy a beteg állapota súlyos, kórházba utalja.

Ha nem, akkor járóbetegként kap ellátást a központban, egészségi állapotának nyomon követésével pedig a háziorvost bízzák meg.

Eddig 174 ilyen központ nyílt meg az országban, de összesen 230-at terveznek megnyitni.

A járóbeteg-központok listáját itt találhatja meg.

Hirdetés