Most már biztos: Iohannis-Dăncilă deathmatch jön az elnökválasztás második fordulójában

Az országban szinte minden szavazatot megszámoltak már.

Hirdetés

Szinte teljes, 99,99 százalékos az elnökválasztás vasárnapi első fordulójában leadott szavazatok feldolgozottsága, de ez alapján nem változott sok minden vasárnap estéhez képest: Klaus Iohannis hivatalban levő államfő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje és Viorica Dăncilă volt miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke jutott a november 24-én megrendezendő második fordulóba.

Az országban létrehozott 18 748-ból 18 744-ben megszámolták a voksokat reggel hét óráig – ez 8 683 347 szavazatot jelent – Iohannis 36,6 százalékkal húzta be az első fordulót, míg Dăncilă 23,7 százalékon áll.

A nagy vesztes Dan Barna, az USR-PLUS jelöltje, aki 13,9 százalékkal csak a harmadik helyre volt jó.

Kelemen Hunor 4,1 százalékot kapott.

Igaz, ebben még nincsenek benne a külföldön leadott szavazatok, márpedig az országon kívül létrehozott szavazókörökben rekordszámú, közel 700 000 voksot adtak le.

De mindamellett, hogy a külföldön élő románok rendszerint a jobbközép pártokra szavaznak, az első két helyezett személyén már ők sem tudnak változtatni.

A 838 külföldi szavazókörben 705-ben számolták meg a voksokat, és Iohannis 53,8 százalékkal győzött itt is, a második helyen viszont Barna áll 26,4 százalékkal.

Iohannis már este győzelmi beszédet tartott, szerinte sikerült nagyobb győzelmet aratni a PSD fölött, mint bármikor az elmúlt harminc évben.

Jelezte ugyanakkor, hogy a harcnak még nincs vége, ezért a második fordulóra az összes jobbközép párt szimpatizánsait arra kérte, hogy szavazzanak rá.

Dăncilă a PSD-kormányok által hozott jóléti intézkedéseknek tulajdonította és a „példátlan támadásoknak kitett” pártja sikeréként értékelte választási eredményét. Kifejtette: a PSD nem valami ellen, hanem a románokért harcol, hogy méltó életet élhessenek és nemzetközi szinten is megkapják az őket megillető megbecsülést.

Kelemen Hunor is sikerként értékelte az eredményt, és elmondta: folytatják a harcot a bizalmatlanság falának lebontásáért.

Hirdetés

Kelemen Hunor szavai szerint több szavazatot sikerült szereznie, mint 2009-ben vagy 2014-ben.

„Amióta külön tartják a parlamenti választást az elnökválasztástól ez jó eredmény. Számításaink szerint 390-400 ezer szavazat között lesz az abszolút szám” – mondta.

Köszönetet mondott azoknak a magyaroknak, akik rá szavaztak az első fordulóban, és azoknak a román embereknek is, „akik meghallották a tisztelet, a bizalom üzenetét”.

„Büszke vagyok az eredményre: ez nem az én eredményem, hanem közösségünké. Egy erős közösségnek a hangja, és ezt szeretném megköszönni” – összegzett Kelemen Hunor.

Az országos eredmények 99,99 százalékos feldolgozottság mellett:

Klaus Iohannis -36,6%
Viorica Dăncilă- 23,7%
Dan Barna-13,9%
Mircea Diaconu-9,2%
Theodor Paleologu- 5,6%
Kelemen Hunor- 4,1%
Ramona Ioana Bruynseels- 2,7%
Alexandru Cumpănașu-1,4%
Viorel Cataramă-0,5%
Bogdan Stanoevici-0,4%
John-Ion Banu-0,3%
Sebastian Constantin Popescu- 0,3%
Ninel Peia-0,3%
Cătălin Ivan- 0,3%.

A külföldi eredmények 705 szavazókör voksainak feldolgozása után:

Klaus Iohannis 53,8
Dan Barna 26,4
Theodor Paleologu 6,3
Mircea Diaconu 3,6
Viorica Dăncilă 2,8

Hirdetés