Illusztráció / Google Map

Most kezd kiderülni, nem is olyan egyszerű metrót építeni Kolozsváron (FRISSÍTVE)

Az IRA környékén talált kiterjedt sólelőhelyek az első komoly kihívás elé állítják a metrótervet.

Hirdetés

A kolozsvári metró nyomvonalának megállapításakor aligha számoltak a kincses város altalajkincsével, vagyis azzal, hogy a város alatti sótömegek átírhatják a terveket, pedig – amint az IRA-híd környékén végzett mérések során kiderült – erre reális esély van. Mivel az eredeti elképzelések szerint itt találkozna a metró a reptér felé tartó helyi érdekeltségű vasúttal, fontos csomópontról van szó, melynek kialakítási képletében nem szerepeltek a most felfedezett sólelőhelyek.

Két lehetőség áll az önkormányzat rendelkezésére: vagy megváltoztatja az útvonaltervet, ami gyakorlatilag feleslegessé tenné az eddig elvégzett tervezési és előkészítési munkát, vagy megpróbálja kiküszöbölni a problémát, ami nem csak több pénzbe kerülne, de akár öt évvel is kitolná a határidőt. Egyik vagy másik alternatíva sem túl csábító.

Ehhez képest Emil Boc polgármester egészen optimistán nyilatkozott az egyik országos hírcsatornának, szerinte egészen biztosan találnak valamilyen megoldást, hogy ne legyen szükség a projekt újraírására. A szakértők jelenleg is keresik a lehetőségeket. Ötven éve az ember eljutott a Holdra, immáron a Marsra is, nyilvánvalóan egy sótömbbel találkozó metró felépítése sem lehetetlen – fogalmazott az elöljáró.

A szakértők szerint azonban nem ilyen egyszerű a dolog. A környéken nagy kiterjedésű sólelőhelyek vannak, ezek rendkívül drágává teszik és elbonyolítják a fúrásokat. Ha víz éri a sótömegeket, akkor ezek idővel feloldódhatnak, az így keletkezett üregek pedig instabillá tennék a talaj szerkezetét. A felszínen süllyedések vagy extrém esetben beomlások is keletkezhetnek. Ennek kiküszöbölése időbe telik, mivel új tanulmányok készítésére van szükség.

Hirdetés

Nem ez az első alkalom, hogy sólelőhely nehezíti a város modernizációját, legutóbb 2019 végén a Május 1. teret az Írisz negyeddel összekötő Porcelán híd esetében ütköztek hasonló problémába, 10-20 méter mélyen. A két lelőhely között hozzávetőlegesen 3 km távolság van…

Dan Tarcea alpolgármester a helyi sajtónak azt mondta, a földtani vizsgálatok megállapították, hogy a 20 kilométeresre tervezett metróhálózat 5 kilométere haladna át sólelőhelyen, a Mărăști lakótelepen található Szentpéteri templomtól egészen Szamosfalváig. Ez némileg megemeli a metró költségvetését, de jó, hogy már most kiderült a probléma, mert így ezzel együtt tudnak tervezni, mondta az alpolgármester, aki szerint a tordai, szamosfalvi vagy a kolozsi sóképződmények közelsége miatt nincs semmi meglepő a felfedezésben.

Hirdetés