Most isszuk meg a levét annak, hogy Románia félvállról vette a genetikai kutatás-fejlesztést az elmúlt évtizedekben

Kénytelen lesz behozni a lemaradást, ha be akarja azonosítani az új koronavírus-törzseket.

Hirdetés

A koronavírus-járvány megjelenése óta Romániát már önmagában az is elég nagy kihívás elé állítja, hogy megússza az egészségügyi rendszer totális összeomlását, emellett a lehetőségekhez mérten megszervezze, illetve biztosítsa a lakosság tesztelését és immunizálását. Az egészségügyi rendszer betegségei eléggé egyértelműen kiütköztek, akár az egyes kórházak, különösen az intenzív terápiás osztályok működésében, akár a közegészégügyi igazgatóságok szervezetlenségében.

Az elmúlt harminc-akárhány évben ezek mellett

ugyanúgy elhanyagolták a tudományos kutatás és fejlesztés támogatását is.

Gondoljunk csak bele, hogy az országban mindössze három olyan labor működik, mely képes az újfajta koronavírus-törzsek kimutatására, vagyis azt sem tudjuk pontosan, hogy a korona melyik variánsa ellen küzdünk. Erre az sem szolgálhat mentségül, hogy ez nem egyedülálló helyzet Európában.

Az Európai Bizottság most arra kötelezné a tagállamokat, hogy fordítsanak nagyobb összegeket a kutatásra, konkrétan az elvégzett pozitív tesztek mintáinak legalább öt, de ideális esetben tíz százalékát vessék alá genetikai elemzésnek. Jelenleg a legtöbb tagállamban a minták kevesebb mint egy százalékán végeznek genom-szekvenálást, ami

nem elegendő az új koronavírus-törzsek terjedésének felismeréséhez.

A genom-szekvenálás egy elég időigényes és költséges eljárás, így nem csoda, hogy – Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter elmondása szerint – az országban mindössze három központban lehetséges. Megoldásként a tárca két lehetőséget vesz számításba: kidolgoz egy finanszírozási programot a szekvenálási technológia fejlesztésére, illetve növeli a tesztelést.

A koronavírus genomját elsőként a Cantacuzino Intézetben vizsgálták meg, majd tavaly júniusban a MedLife-nál megállapították, az Európán keresztül Romániában is megjelent vírustörzs 99,97%-ban megegyezik a vuhanival. Júliusban a szucsávai Ştefan cel Mare Egyetemen a Spanyolországban terjedő vírustörzzsel mutattak ki hasonlóságokat.

Szakértők szerint nem véletlen, hogy Nagy-Britanniában azonosították be az új koronavírus-törzset,

tekintettel arra, hogy a szigetországban magasabb arányban végeznek genetikai vizsgálatokat a mintákon, mint bárhol máshol a világon. Az egy hét alatt elvégzett szekvenálás száma eléri tízezret, míg Romániában január közepéig mindössze 76-ot sikerült megcsinálni. Ebből egyetlen esetben mutatták ki az új koronavírus-variánst, egy 27 éves giurgiui nőnél.

Hirdetés