Most épp ezzel nyúlják le: Covid-19-díjat vezet be egyre több hazai étterem, de a fogorvos sem kímél

Ha járt mostanában étteremben, lehet, hogy fizetett 5 lejt, csak mert Covid-19.

Hirdetés

Az amerikai és egyes európai országok mintájára Romániában is egyre több vendéglátóipari egységben vezetik be az úgynevezett Covid-19-díjat, ami ugyanolyan arcátlanság, mint a szervizdíj, csak ennek még rendes jogi alapja sincs.

Nálunk a fogorvosok vezették be először ezt a klienseket terhelő újfajta költséget, akik (a fogorvosok) a szükségállapot után bevezetett veszélyhelyzetben szintén újrakezdhették a praktizálást.

Az egyik bukaresti étterem – amely 5 lejes tételként tüntette fel a számlán a Covid-19-díjat – az Economica.netnek elmondta, a társadalmi távolságtartás miatt elszenvedett bevételkiesés miatt vezették be a cuccot, de szerintük amúgy is mindenki ezt csinálja, a többi étterem is, a fogorvosok is. Az adóhivatal szerint ennek a „díjnak” nem nagyon van jogi alapja, ugyanakkor ha a vendégeket tájékoztatják róla, és a számlára is feltüntetik, kereskedelmi költségnek tekinthető, mint minden egyéb szolgáltatás. Ellenkező esetben a fogyasztóvédelem hatáskörébe tartozik az eset.

A korlátozó és biztonsági intézkedések költségeit természetesen a fogorvosoknál is a kliensek fizetik: egyes eljárások ára 150 és 1000 lej közötti összeggel emelkedett emiatt, ami azért elég durva.

Hirdetés