Most aztán bedurran a korrupcióellenes harc: lehallgatóberendezést akar vásárolni a DNA!

Reszkessetek, korruptak!

Hirdetés

Ha már az utóbbi időben egyes civil szervezetek arra panaszkodtak, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA), amely a tavaly év végi kormányváltás előtt szinte futószalagon szállította a nagykorrupciós ügyeket és a tévékamerák előtt megbilincselt politikusokat, mostanában nem nagyon dolgozik, az illetékesek úgy döntöttek: most aztán belecsapnak a lecsóba.

Ennek nyomán közölték, hogy vadonatúj lehallgatóberendezést akarnak vásárolni, amely segít majd a nyomozások során.

A DNA a héten hirdette meg a közbeszerzést, és nem kevés pénzt szán a gyanúsítottak lehallgatására az adónkból.

Az ügyészség 3 110 000 lejből oldaná meg a hallgatózást, a fő szempont a legjobb ár-érték arány.

Ebből a pénzből egy hordozható, többfunkciós lehallgatórendszert valamint egy 4×4-es SUV gépkocsit vennének, illetve ebből állnák a beszerelés, a karbantartás és a szükséges rendszerfrissítések költségeit is.

A DNA azért tud most ekkora összeget szánni erre a berendezésre, mert a kormány szeptember elején összesen 38 millió lejes költségvetés-bővítést hagyott jóvá, elsősorban arra, hogy a bíróságok a koronavírus-járvány miatt videókonferenciák tartására alkalmas informatikai rendszereket vásároljanak.

Hirdetés

Ebből a 38 millióból jutott a több mint hárommillió a DNA-nak a hallgatózásra.

Szegény korrupcióellenes ügyészeknek azóta kell saját hatáskörben megoldaniuk a lehallgatásokat, amióta az alkotmánybíróság még 206-ban kimondta: alkotmányellenesen használta fel a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) titkos paktum alapján igénybe vett lehallgató-kapacitását a nyomozások során.

Hiszen ezáltal a hírszerzés olyan ügyekbe nyert betkeintést, amelyekhez semmi köze.

Akinek esetleg lenne egy ilyen fölösleges lehallgatórendszere, október ötödikéig jelentkezhet.

Hirdetés