Figyelem! Képünk illusztráció!

Mit tegyünk, ha jön a Ro-Alert a telefonra, hogy: Figyelem, oroszlán sétál a városban!

Nos, ha történetesen Târgoviște kies városában tartózkodunk, ne vonjunk feltétlenül vállat.

Hirdetés

FRISSÍTÉS: A hatóságok reggel óta keresik az oroszlánt, amely mintha köddé vált volna. A szemtanúk sem segítenek a kutatásban: a hírek szerint eléggé ellentmondásos nyilatkozatokat adnak, továbbá jól szórakoznak az izzadó közegeken. Felmerült a lehetősége annak is, hogy egy kutyát vélt valaki oroszlánnak. De azért nem lehet félvállról venni az ügyet, mert ha mégis oroszlán kóricál a környéken… na, ebbe belegondolni is rossz.

Ugyanis, bármennyire bizarrnak tűnik a csütörtök reggel kiküldött riasztóüzenet, nem lehetetlen, hogy igaz.

Kezdjük a logikus kérdéssel: hogy a nyavalyába kerül egy oroszlán Dâmbovița megye székvárosába? Nos, úgy, hogy a városban van állatkert. Sőt, nem is akármilyen. Ha megnézzük az intézmény honlapját, azt olvashatjuk (a kommunista áltörténetírás által jócskán fertőzött román történelmi tudat újabb eklatáns példájaként), hogy itt volt a Románia első állatkertje, mégpedig a középkorban. Tessék? Hát hol volt Románia a középkorban?

Tény viszont, hogy Târgoviște többször is a középkori Havasalföld fővárosa volt. Például akkor, amikor Petru Cercel, a pillanat havasalföldi uralkodója (összesen két évig bírta ki a trónon) 1583-ban visszahelyezte az ország fővárosát Bukarestből Târgoviștére. (Itt most tényleg nem akarunk kötekedni, hogy a középkor a történetírói konszenzus szerint 1583 előtt azért véget ért.) Na, és ha már visszahelyezte, építkezni kezdett. Többek közt egy szép kertet is építtetett, ahova vadállatokat is hozatott. No, ez volna a középkori Románia első állatkertje. Aztán persze Petru Cercel is, az állatkert is ment a levesbe.

A târgoviștei állatkertet egyébként 1957-ben alapították, de hogy visszatérjünk a jelenbe: tényleg élnek benne oroszlánok. Csakhogy a hírek szerint jelenleg éppen eggyel kevesebb állatkirály van a kifutóban. Ugyanis (ismételjük: a hírek szerint) az egyik kalandos kedvű nagyvad elhagyta az állatkertet és sétára indult a városban. Melyik uralkodó nem tesz ilyet néhanap, ugye.

Na de a viccet félretéve: hamarosan érkezett is a riasztó üzenet a helyi lakosok telefonjára:

Figyelem! Vadállatot (oroszlán) észleltek Târgoviște municípium Priseaca lakónegyedében, a Helene benzinkút közelében! Kerüljék el a környéket, maradjanak otthon! Tartsák magukat távol az állattól és ne fotózkodjanak vele. A Dâmbovița megyei katasztrófavédelem.

Hirdetés

Persze, azonnal felmerül a kérdés: ki az a hülye, aki fotózkodna egy szabadon járkáló oroszlánnal? Na de tudjuk: az emberek éppoly fura lények, mint bármi más.

Másik fontos kérdés: ha egyáltalán oroszlánról van szó, hogy a fenébe szabadulhatott ki az állatkertből?

Nos, reméljük, hamarosan kiderül. És közben nem sérül meg senki. Az oroszlán (?) sem.

És máris jönnek a friss hírek: a rendőrség, a katasztrófavédelem, a mentők keresik az oroszlánt! Ugyanakkor az állatkert illetékesei jelezték, hogy tőlük bizony egyetlen Leó se szökött el. Úgyhogy egyre több a kérdőjel. De na, egy oroszlánnal azért nem lehet viccelni. (Hú, mekkora pofont kap az álbejelentő, ha kiderül, hogy tehenet látott.)

Hirdetés