Mintha csak a 90-es években lennénk: virágzik a hamis luxuscikkek piaca Romániában

Az olcsó utánzatokat Törökországból szerzik be, olyan márkákat károsítva meg, mint a Chanel, az Armani, a Gucci, a Hugo Boss vagy a Louis Vuitton.

Hirdetés

A 90-es években volt legutóbb akkora kereslet és kínálat a hamis luxustermékek piacán, mint napjainkban Romániában: több száz forgalmazó bűnvádi dossziéja vár ítéletre, különösen az ország határ menti megyéinek bíróságain, Giurgiu, Konstanca, Galac és Bihar megyében, ugyanakkor Bukarestben is. A hamisítványokat elsősorban isztambuli bazárokból és kínai bevásárló-komplexumokból szerzik be – derül ki a rendőrség hálóján fennakadó kereskedők vallomásaiból.

A román hatóságok az aktuális fogásokról rendszeresen értesítik a legnagyobb luxusmárkák (többek között Chanel, Dior, Armani, Gucci, Hugo Boss, Louis Vuitton, Prada, Tommy Hilfiger, Calvin Klein, Tom Ford vagy DSQUARED2) képviselőit, hogy polgári peres eljárásban kérhessenek anyagi és erkölcsi kártérítést az utánzatok miatt.

Noha a kártérítés összegei több ezer euróra rúghatnak, a bíróságok sok esetben visszautasítják a kártérítési kérelmeket, arra hivatkozva, hogy nem ellenőrizhető, hogy a lefoglalt hamis árun kívül milyen tételben adtak el ezekből. A csalók többnyire megússzák pár száz lejes büntetéssel és az áru elkobzásával – írja a Ziare.com, mely egy váradi példán keresztül szemlélteti a jelenséget.

Egy váradi kereskedőt még 2019. áprilisban fogott el a Kolozs megyei rendőrség: az 1-es számú főúton haladó Dacia Logan zsúfolásig volt tömve hamis ruhákkal, cipőkkel, parfümökkel. Azt állította, hogy egy isztambuli bazárból szerezte be a luxusmárkák eredetinek hitt hamisítványait, melyeket egy Angliában élő párnak szánt nászajándékként.

Hirdetés

A rendőrség nem hitt neki, és mivel nem tudta bizonyítani, hogy legálisan jutott a mintegy 25 ezer euróra becsült áruhoz, büntetőeljárást indítottak ellene. A nagyváradi bíróság 2021 decemberében felmentette a gyanúsítottat, de a megkárosított cégek fellebbezést nyújtottak be, végül a fellebbviteli bíróság bűnösnek találtak, elkobozták az összes hamis árut, és 1200 lejre büntették.

Tavaly márciusban egy török és román állampolgárokból álló bűnbandát is felszámoltak, akik a konstancai kikötőn keresztül több millió eurót érő hamis parfümöt hoztak be az országba, és szállították tovább Európa különböző országaiba. Akkor 70 ezer parfümöt foglaltak le.

Hirdetés