Mintha a fogát húznák: támogatja is, meg nem is az ortodox egyház az oltási kampányt

A BOR inkább magyarázkodik, minthogy oltakozásra buzdítson, pedig Dan Barna nagyon szeretné, ha oltakozásra buzdítana.

Hirdetés

Dan Barna miniszterelnök-helyettes néha úgy tesz, mintha nem tudná, hol él. Biztos túl sokat volt külföldön.

Most például azt találta ki, hogy nagyszerű ötlet lenne bevonni az ortodox egyházat (BOR) az oltási kampányba. Ezt nyilván nem úgy értette, hogy ezentúl a papok fogják majd a fecskendőt, hanem egyszerűen arra fogják (végre!) buzdítani az összezavarodott híveiket, hogy ahelyett, hogy az alszegi Marika néni meséjét hallgatnák a kilökődő tüskefehérjékről, a vakcinába rejtett csipről, és egyéb ostobaságokról, oltassák már végre be magukat, hogy túl legyünk ezen az egész rémálmon.

Mármint elméletben.

A BOR-nak ugyanis kábé annyira fűlik a foga a nagy oltakozásra buzdításhoz, mint átlag ovisnak a spenóthoz.

Miután Dan Barna elújságolta a sajtónak, hogy a miniszterelnöknek javasolni fogják: kezdjék meg a tárgyalásokat ez ügyben az ortodox egyházzal – annál is inkább, mert Görögországban, ahol az ottani ortodoxok beleálltak az oltás népszerűsítésébe, máris jelentősen megugrott az oltakozási kedv, és már az 50%-os küszöböt is átlépték – a BOR szóvivője máris kiállt magyarázkodni.

Vasile Bănescu emlékeztetett többek között arra, hogy az egyház eddig is egyértelműen kifejtette kedvező álláspontját az oltással kapcsolatban, és arra buzdította a híveket, hogy vegyék komolyan a betegséget, majd gyorsan terelt egyet, és elmondta, hogy

Romániában 18 vallási felekezet van, nemcsak az ortodoxok.

Pedig Dan Barnának – elméletben – igaza van: valóban eljött az ideje, hogy a BOR végre aktívan részt vegyen a népszerűsítő kampányban, hiszen ha a pópa egyértelműen megmondja a híveknek, hogy mit kell tenni, akkor a hívek nem fognak vele vitatkozni.

Csakhogy a román ortodox egyház feje, Dániel pátriárka bizony nem oltatta be magát.

Pedig idős ember lévén, már rég megtehette volna, ha akarja, és vélhetően ezzel sokaknak mutatna jó példát. Ezzel kapcsolatban Vasile Bănescu gyorsan elmondta, hogy Dániel pátriárka is csak egy ember (érdekes, máskor nem pont ezt sugallják), az ő kórlapja is csak egy kórlap, az oltás pedig nem kötelező, szóval a pátriárka majd eldönti az orvosával konzultálva, hogy felveszi-e az oltást. De ha úgy dönt, hogy igen, azt egyből nagy dobra fogják verni.

Hirdetés

Dániel pátriárka egyébként július 22-én töltötte be életének 70. életévét, ebből az alkalomból pedig

Klaus Iohannis gyorsan ki is tüntette a Románia Csillaga érdemrenddel.

Már csak emiatt is beoltathatná végre magát, és felvállalhatná az oltás ügyét, hiszen elég ritka dolog, hogy valakit csak azért dekoráljanak ki az ország legmagasabb állami kitüntetésével, mert ő éppen 70 éves lett.

Csakhogy a gyors magyarázkodási kényszer a BOR részéről nem éppen arra utal, hogy az egyház egyhamar meg akarná változtatni az eddigi hozzáállását a témában. Pedig Dan Barna egyúttal azt is belengette, hogy ha nem iparkodunk az oltásokkal, jönni fognak az újabb megszorítások.

De hát ő beszélhet: nem is pap.

Hirdetés