Illusztráció / Pixabay

Törvényes: zavartalanul szoptathatják nyilvánosan a gyereküket az anyák

Mindössze négy évbe telt átvinni a képviselőházon a szoptató édesanyákat védő törvényt. Mennyi pénzbüntetés jár a háborgatásukért?

Hirdetés

hír a kismamáknak: immár törvény garantálja Romániában a nyilvános szoptatás háborítatlanságához való jogot. Igaz, a képviselőház négy évig ült a törvényen, de az a lényeg, hogy sikerült megszavazni a szoptató édesanyákat megvédő, a szoptatást akadályozókat pedig pénzbüntetéssel sújtó jogszabályt.

A nyilvános helyen történő szoptatást eddig sem tiltotta semmilyen törvény, viszont gyakran előfordult, hogy a csecsemőjüket természetes módon etető anyákat elküldték például egy vendéglátó helyről, esetleg megtagadták a kiszolgálásukat.

Hasonló helyzetekben ezentúl 100 lejtől 2000 lejig terjedő pénzbüntetés szabható ki,

annak függvényében, hogy magán vagy jogi személy a beszóló. A szankciókat a belügyminisztériumi alkalmazottak (értsd: rendőrök, csendőrök) vagy a fogyasztóvédelem ellenőrei állíthatják ki.

A törvényt a nemzeti liberálisok (PNL) és az uszerések (USR) terjesztették be, a szenátus pedig még 2017 őszén megszavazta. A büntetés azokat fenyegeti, akik kiutasítják egy nyilvános helyről a legfeljebb kétéves gyermeküket szoptató anyákat, bármilyen módon megtiltják nekik a szoptatást, vagy visszautasítják a kiszolgálásukat arra hivatkozva, hogy a gyermeküket szoptatják.

Hirdetés