Mindenki nyugodjon meg: Románia az orrától a farka végéig román katonai repülőgépet akar gyártani

A nagy cél érdekében a gazdasági miniszter meglátogatta a craiovai repülőgépgyárat. Légi kísérettel!

Hirdetés

Az orosz-ukrán háború árnyékában nem csodálkozik azon senki, hogy a környező országok (és nem csak) vadul fegyverkezni kezdtek. Florin Spătaru román gazdasági miniszter már február elején belengette a hadiipar masszív fellendítését (akkor talán ő sem gondolta még, hogy a terv hamarosan nemzetbiztonsági prioritássá válik), akkoriban említette először a minden ízében román gyártmányú katonai repülőgép forradalmi ötletét is.

Úton a nagy terv felé

Aztán a rideg háborús valóság igen hamar beköszöntött és a miniszter úgy érezte, lépni kell. Ezért leutazott Craiovára és meglátogatta a helyi repülőgépgyárat. Ahol igen szépen fogadták: egyenest a fővárosból rendeltek oda katonai gépeket, hogy szépen röpködjenek a miniszter úr tiszteletére. (Nem tehetünk róla, az ilyen attrakciókról egy másik, nehezen feledhető román Kondukátor gyárlátogatásai jutnak eszünkbe.)

Isten, segíts!

A találka legszebb párbeszéde a gyár egyik képviselője és a miniszter úr között zajlott, és így hangzik:

Képviselő: Várjuk, hogy repülhessünk az új géppel!

Miniszter úr: Isten, segíts!

Nos, ehhez nem sokat tehetünk hozzá. Maximum azt, amit a miniszter úr is elmondott kicsit később: „Itt időre és pénzre lesz szükségünk, hogy ezt a dolgot megcsinálhassuk.” (Isten segítségén kívül, persze.)

Na de milyen lesz az a gép?

Hirdetés

Amiről – továbbra is eléggé homályosan – szó van, az időn, a pénzen és a Fennvalón túl (vagy innen): a nagy terv az, hogy Románia saját gyártmányú katonai repülőgéppel rukkol elő, valamikor a jövőben. Arra az újságírói kérdésre, hogy létezik-e egy konkrét terv a trikolór gépre, a miniszter országtervről, a hazai aeronautikai vállalatokkal folytatott sikeres tárgyalásokról, clusterekről beszélt, vagyis olyan profin eltérítette a választ, mint hollywoodi kommandósok a repülőt.

A még nem szárnyaló valóság

A konkrétumok szintje jóval kevésbé grandiózus: a craiovai repülőgépgyárnak jelenleg van egy szerződése a védelmi minisztériummal, melynek értelmében a saját gyártmányú, IAR-99 Șoim (Sólyom) elnevezésű katonai gyakorlógépeit (szám szerint tízet) korszerűsítik. A gépeket 2003 és 2008 között már korszerűsítették egyszer, akkor a MiG–21-esekre, de főleg amióta a MiG-eket a sorozatos balesetek okán kivonták a forgalomból, ismét korszerűsíteni kell őket, ezúttal F–16-osokra.

No és amit a sok beszédből ki lehet hámozni: ebből a Sólyomból szeretne Románia az orrától a farka végéig román katonai gépet építeni, amely természetesen nem csak gyakorlatozásra szolgálna. De hogy a szavakból mikor lesz valóság, senki sem tudja. Talán még a Jóisten sem.

Hirdetés