Derült égből puskaporgyár: újra beizzítanák a román hadiipari motorokat

Kezdetnek a nulláról építenének fel egy puskaporgyárat Brassó megyében.

Hirdetés

Nem kevesebbet, mint a román hadiipar fellendítésének reményét fűzi Florin Spătaru gazdasági miniszter egy általa bejelentett fontos beruházáshoz: a nulláról építenének fel egy puskaporgyárat. A tárcavezető pénteken látogatást tett a Brassó megyei hasonló létesítményekben, a Pirochim Victoria és a fogarasi puskaporgyárban, ahol a lehetőségekről tárgyalt az igazgatókkal.

A környék mindig is fontos szerepet töltött be a román hadiiparban, a gazdasági miniszter szerint az ágazat motorjainak újraindítása egész Románia számára hasznos lenne. 2022-ben rekordméretű összeget különítettek el a hadiiparra, csak Brassó megye közel 119 millió lejt kapott. Spătaru mandátuma prioritásának nevezte az új puskaporgyár felépítését, mely várhatóan 300 új munkahelyet fog teremteni. Nem lesz könnyű, de bízik abban, hogy a közeljövőben fontos lépéseket tehetünk afelé, hogy a sokszor mellékvágányra szorított román védelmi ipar versenyképes és profitot termelő iparág legyen.

Románia fegyverexportja egyébként 2021-re a minimálisra csökkent, de ebben a koronavírus-járványnak is szerepe volt. És azt is fontos megemlíteni, hogy az állami fegyvergyárak rendszeresen a csőd szélére sodródnak, de a stratégiai fontosságú gyárakat rendszerint megmentik a fizetésképtelenségtől. Remélhetőleg ez nem fordul majd elő az új beruházással.

Hirdetés