Mindenképpen vissza akarja hódítani a Békás-szorost Hargita megye Neamţ megyétől

A vesztes per után most ismét bíróságon próbálkozik a székely megye önkormányzata.

Hirdetés

Hiába vesztette el jogerősen Hargita megye egy bírósági perben a Békás-szorost a moldvai Neamţ megye javára, a székelyföldi megye önkormányzata nem akar lemondani az eredetileg a Székelyföldhöz tartozó területről: ismét pert indított az ügyben a Hargita megyei törvényszéken.

Erről Adrian-Vasile Niţă, Neamţ megye prefektusa számolt be, aki elmondta: a prefektúra alperesként idézést kapott abban a perben, amelyben a felperes Hargita megyei önkormányzat a Gyergyószentmiklós-Gyergyótölgyes-Békás övezetében a közigazgatási határ meghúzásáról készült jegyzőkönyv

semmissé nyilvánítását kéri.

A prefektus szerint ugyanarról a jegyzőkönyvről van szó, amely ügyében az előző per is indult, és amelyet végül rejtélyes okból a moldvai megye nyert meg.

A kormánymegbízott szerint a keresetben nem fogalmaztak meg új érveket a korábbiakhoz képest, vagyis azt jelzik, hogy a megyehatár meghúzásával mintegy

700 hektárnyi területtel károsították meg Gyergyószentmiklóst.

A ploieşti-i ítélőtábla két éve mondta ki jogerősen, hogy a Békás-szoros a Neamț megyeiekhez tartozik, de Hargita megye önkormányzata már az ítélet meghozatalakor jelezte, hogy kérni fogják a döntés érvénytelenítését. Az ítélőtábla azonban ezt is elutasította.

A határvita konkrétan Gyergyószentmiklós és a Almásmező (Bicaz-Chei) között robbant ki.

Hirdetés

Az ügyben korábban a prahovai törvényszék Hargita megyének kedvező ítéletet hozott, mivel figyelembe vették, hogy Gyergyószentmiklós polgármestere 1998-ban úgy írta alá a Békás-szoros és a körülötte fekvő 700 hektáros terület hovatartozásáról szóló kataszteri dokumentáció jegyzőkönyvét, hogy a neamțiak nem tájékoztatták arról az egyáltalán nem mellékes körülményről, hogy a benne szereplő határ eltér az 1968-ban megállapított határtól.

A Ploieşti-i Ítélőtábla másodfokú ítélete azonban már Almásmezőnek kedvezett, Borboly Csaba megyei tanácselnök pedig már akkor jelezte, hogy megtámadják az ítéletet. Hargita megye arra hivatkozott, hogy nem engedték belépésüket a perbe, pedig a határ menti települések határvitái a megyére is tartoznak.

Így aztán most a megye ismét megpróbálkozik azzal, hogy visszahódítsa a területet.

Hirdetés