Mindenhol maszkot kell viselni, este 9-kor megáll az élet, és jön a távmunka – íme a hétfőtől érvényes új szabályok

Véglegesítették a korlátozások listáját, nem lesz egyszerű az élet a következő egy hónapban.

Hirdetés

Véglegesítette az országos vészhelyzeti bizottság azokat az újabb járványkezelési intézkedéseket, amelyek hétfőtől lesznek érvényesek az egész országban 30 napig. A legfontosabb új szabályok a következők:

– 30 napra a fertőzöttségi rátától függetlenül országszerte éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be este 10 és hajnali 5 óra között. Ez csak a zöld igazolással rendelkezőkre nem érvényes, az oltatlanok, akik a betegségen sem estek át, csak nyomós indokkal hagyhatják el ilyenkor az otthonaikat.

Az éjszakai közlekedés szabályai

Szabadon közlekedhetnek a teljes oltási képlettel legalább 10 napja beoltott személyek és azok, akiknek esetében legalább 15 és legfeljebb 180 napja állapították meg, hogy koronavírussal fertőzöttek.

Megengedett a közlekedés, ha valakinek munkaügyben kell utaznia, illetve szabadon lehet az otthon és a munkahely között is közlekedni.

Halaszthatatlan vagy távolról nem megoldható orvosi ügyekben és gyógyszervásárlás céljából is megengedett a közlekedés.

A településen kívüli utazás is megengedett mindenkinek, aki esetében az utazás ideje a kijárási tilalom idejére esik, legyen az utazás repülőgéppel, vonattal, autóbusszal vagy egyéb eszközökkel, viszont ezt bizonyítani kell a menetjeggyel.

Szintén megengedett a kijárás azoknak a személyeknek, akik oltatni mennek, gyereket, idős embert vagy fogyatékkal élőt gondoznak, illetve családtag elhalálozása esetén.

– 30 napig minden bezár este 21 órakor. Az éttermek és kávézók is csak reggel 5 és este 9 között működhetnek 50 százalékos kapacitással, és csak zöld igazolással vehetjük igénybe a szolgáltatásaikat.

– A bárok, klubok és egyéb szórakozóhelyek ki sem nyithatnak egyáltalán ebben az időszakban, és tilos lesz esküvők, keresztelők és egyéb magánrendezvények szervezése is.

– A sporteseményeket közönség nélkül kell megszervezni.

Hirdetés

– A többi eseményen, előadáson, moziban stb. csak zöld igazolás felmutatásával lehet részt venni.

Az új korlátozásokról szóló dokumentum megtekinthető ide kattintva (román nyelvű PDF).

– A cégek az alkalmazottaik legalább felét távmunkába küldik.

– A közintézményekbe, hivatalokba és magáncégek székhelyére is csak oltási igazolással lehet belépni. Igazából a zöld igazolás csak az alapvető szükségleteket kielégítő élelmiszerboltokban nem lesz kötelező.

– Legfeljebb 30 százalékos kapacitással, zöld igazolványos beengedéssel, 5 és 21 óra között működhetnek a mozik, sport- és fitnesztermek, játszóházak, múzeumok, könyvtárak, mozik, előadástermek, játéktermek, zárt terű fürdők, de a vásárok is.

– Éttermekbe, kávéházakba és hasonló zárt terekbe csak azok léphetnek be, akik legalább tíz napja megkapták minden oltásukat, vagy akiknek esetében legalább 15 és legfeljebb 180 napja állapították meg, hogy koronavírussal fertőzöttek.

– Szabadtéri szabadidős és sporteseményeken legfeljebb 10, nem egy háztartásban élő személy vehet részt, de csak ha beoltottak vagy átestek a betegségen.

– A maszkviselés bel- és kültérben egyaránt kötelező lesz, vagyis az utcán, a munkahelyen és a tömegközlekedési eszközökön is viselni kell a védőmaszkot.

– Nem kell maszkot viselniük az 5 évesnél kisebb gyerekeknek, az irodában egyedül dolgozóknak, azoknak, akik kemény fizikai munkát végeznek, akik sportolnak, de a szertartást celebráló papoknak és a televíziós műsorvezetőknek sem, ha legalább 3 méterre vannak másoktól.

Hirdetés