Minden szavazatot megszámoltak, most már biztosan bőven megvan a Fidesz kétharmada

A hivatalos végeredményre azért egy kicsit még várni kell.

Hirdetés

A múlt vasárnapi magyarországi országgyűlési választáson leadott összes szavazatot sikerült szombat estére megszámolni, így megvan a nem hivatalos végeredmény, amely szerint a kormányzó Fidesz-KDNP kényelmes, kétharmados többséggel kormányozhat tovább a következő négy évben.

A szavazatszámlálás azért tartott eddig, mert a külképviseleteken leadott voksokat, illetve a határon túliak levélszavazatait utólag szállították Budapestre.

A nem hivatalos végeredmény szerint

a Fidesz-KDNP 135 mandátumot szerzett meg a 199-ből,

miközben a kétharmados többséghez 133 szükséges.

Csütörtökön még úgy nézett ki, hogy 136 mandátum lesz belőle, de aztán a külképviseleti szavazatok nyomán szombat estére megfordult az állás abban a budapesti választókerületben, ahol addig a fideszes Szatmáry Kristóf állt az élen, így a hatpárti ellenzék jelöltjéé lett a mandátum.

Így a Fidesz-KDNP a listákra leadott voksok 54,10 százalékával 135, a DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd hatosfogat alkotta Egységben Magyarországért 34,46 százalékkal 57, a Mi Hazánk pedig 5,88 százalékkal 6 képviselői helyet tudhat a magáénak. Emellett mandátumhoz jutott a német kisebbség jelöltje is.

A Fidesz 87, az ellenzéki tömb 19 egyéni választókerületben győzött.

Hirdetés

A Mi Hazánk elnöke, Toroczkai László bejelentette, hogy újraszámlálást kérnek, mivel szombat estig még úgy nézett ki, hét képviselőjük lesz, de aztán a határon túli levélszavazatok megszámolása során csökkenni kezdett az arányuk, majd az utolsó pillanatban, a töredékszavazatok elosztásakor elvesztettek egy mandátumot.

Mindössze 48 szavazat alapján vették el a Mi Hazánktól a hetedik mandátumot, amely a Fideszhez került, így a kormánypárt biztos kétharmaddal rendelkezhet a következő ciklusban – írta Toroczkai László.

„Tekintettel arra, hogy Marosvásárhelyen egy zsáknyi, félig megsemmisített szavazólapot találtak, amelyeken jól láthatóan a Mi Hazánkra is adott voksok voltak, Délvidéken pedig a Fidesszel szoros kapcsolatokat ápoló VMSZ aktivistái kézbesítették, átvételi elismervény nélkül (…) a szavazólapokat, a Mi Hazánk nem fogadja el a jelenlegi helyzetet a vizsgálatok lezárásáig” – próbált a határon túli szavazópolgárok ellen hangulatot kelteni.

Amúgy összesen 318 083 levélszavazat érkezett be, ebből 264 031 lett érvényes.

Hirdetés