Minden, amit a harmadik oltásdózissal kapcsolatban tudni akart. És még az is, amit nem

Kell-e regisztrálni, mikor és hol igényelhető, busszal menjen vagy villamossal – megválaszoljuk a gyakori kérdéseket.

Hirdetés

Keddtől elérhető a koronavírus elleni védőoltás 3. adagja, ezzel kapcsolatban pedig nyilván számos kérdés merül fel. Ezeket a kérdéseket Gindrovel Dumitra, a Háziorvosok Országos Szövetsége oltási csoportjának vezetője válaszolta meg, mi pedig pontokba szedtük önnek a legfontosabb tudnivalókat:

  • Nem, nemcsak a 65 év felettiek és a krónikus betegek jogosultak a harmadik dózisra, hanem bárki, ha a második dózis felvétele óta eltelt már 6 hónap.
  • Harmadik dózisként mindenki mRNS alapú vakcinát (a Pfizer-BioNTech vagy a Moderna termékét) kapja, az is, akit AstraZenecával oltottak be. Az egydózisú Johnson&Johnsonnal oltottak is kapnak majd egy második adagot, de mivel Romániában ezt az oltástípust csak május 4-étől kezdték el használni, még nem telt el az említett hat hónap.
  • A harmadik dózist bármelyik oltóponton lehet kérni (a nyitvatartás függvényében), ahol van Pfizer-BioNTech vagy Moderna, vagy a háziorvosunknál is, ha épp van neki az említett szerek egyikéből.
  • Ha nagyon ragaszkodunk a formasághoz, előzetesen is lehet regisztrálni a harmadik adagra az oltási platformon, de egyszerűen be is lehet sétálni egy oltópontra a személyivel, és kérni a cuccot. A háziorvoshoz természetesen kérjünk előre időpontot.
  • A koronavírus és az influenza elleni oltásokat akár egyszerre is bevehetjük, egyiket az egyik, a másikat a másik karba, de akár ugyanabba is, csak legyen legalább 3 cm távolság a két szúrás helye között.
  • Akik beoltatták magukat és a betegségen is átestek, nem feltétlenül szorulnak rá a 3. oltásadagra, hiszen maga a betegség is ad immunitást, de ha nagyon biztosra akarnak menni, nyugodtan kérhetik a 3. adagot is.
  • Kiskorúak is jogosultak a harmadik dózisra, legalábbis azok a 16. évüket betöltött srácok, akik legalább 6 hónapja kapták meg a második adagot. A 12–15 éves korosztály beoltása később kezdődött, így nekik még várniuk kell a 3. adagra.

Hirdetés