Miközben az áramszolgáltatók csillagászati nyereségeket érnek el, szabadulnának a lakossági fogyasztóktól

A tavalyihoz képest többszörösére nőttek a profitok, ám vannak olyan ügyfelek, akiket nem éri meg megtartani.

Hirdetés

Bár az elmúlt évben az Ukrajna ellen indított orosz invázió miatt égbe szökött áramárak miatt a szolgáltatók rég nem látott profitot értek el, azért számukra sem minden fenékig tejföl: vannak olyan ügyfelek, akiket nem éri meg kiszolgálni, ezért igyekeznek tenni is azért, hogy ne is kelljen.

A beszámolók szerint egyre több lakossági fogyasztó szembesül azzal, hogy

áramszolgáltatója szeretne megszabadulni tőle.

A szakértők szerint az ok egyszerű: mivel a kormány ársapkát vezetett be a lakossági fogyasztók védelme érdekében, és egyes esetekben a beszerzési árat is limitálta, még úgy sem éri meg kiszolgálni őket, hogy az állam elvileg kompenzálja a lakossági és a piaci ár közötti különbözetet.

Ezért aztán trükköznek a szerződésekkel: fel ugyan nem mondhatják őket, de ha lejár a szerződésük egy lakossági ügyféllel, akkor nem kötelesek meghosszabbítani azt. Ehelyett arra próbálják rávenni őket, hogy válasszanak egy másik szolgáltatót, ahol kedvezőbbek az árak.

Csakhogy előfordul, hogy más szolgáltató sem kér belőlük.

Ilyenkor az ügyfelek automatikusan átkerülnek az állam által kijelölt, végső szolgáltatónak nevezett cégek valamelyikéhez – igaz, olyan cég is volt, amely kérte, hogy vegyék le erről a listáról.

Viszont az állam elvileg garantálja, hogy senki se maradjon szolgáltató nélkül.

Hirdetés

Pedig hiába a lakossági ügyfelek miatti esetleges veszteség, a szolgáltatóknak nagyon megy a szekér: most épp az Electrica jelentett jókora profitot az idei év első kilenc hónapjára.

A cég 533,7 millió lejes nettó nyereségről számolt be, ami hihetetlen mértékű, 640,8 százalékos növekedés a tavalyi év ugyanazon időszakához képest.

És ennek egyébként az állam is örülhet, hiszen a cég 49 százalékban állami tulajdonban van.

Nem ez az egyetlen áramszolgáltató, amely nagyot kaszált idén: mi is megírtuk, hogy az állami tulajdonú, a cernavodai atomerőművet üzemeltető Nuclearelectrica is több mint 200 százalékos profitnövekedést jelentett.

Hirdetés