Míg a nép riadtan számolgat, a kormány hónapok óta ki sem fizette a villanyfogyasztását

A Viktória-palotába március óta még csak számla sem érkezett. Szép kis summa gyűlhetett fel azóta Ciucáéknál, de nem baj, majd törlesztjük azt is.

Micsoda időket élünk! Az energiaárak úgy elszálltak, hogy volt, akit a hatalmas villanyszámla érkezése öngyilkosságba hajszolt, vagy kardiológus keze alá került, miután kibontotta a borítékot. Egy öttagú család például akkora villanyszámlát kapott, hogy csak bankkölcsönnel tudják törleszteni. Szóval rémesen csúnya hónapok ezek, az tény.

De tudunk egy olyan helyet, ahol a számlabontás utáni felszisszenésről szó sincs: a Viktória-palotában, a kormány székhelyén. Mint kiderült, ott nem igazán érzékelték a pofátlan drágulást, mivel a hivatalban március óta nem kellett költekezni a villanyfogyasztás miatt.

Ez úgy történhetett meg, hogy a kormány áprilisban szolgáltatót váltott – azóta az állami tulajdonban lévő Hidroelectricával áll szerződésben –, onnan pedig azóta egyetlen számla sem érkezett a Viktória-palota címére.

A kormány márciusi számlája egyébként 125 316 lejre rúgott (azaz több mint 25 ezer euróra), szóval szép kis summa gyűlhetett össze azóta, bár a főtitkárság szerint mindent megtettek azóta, hogy csökkentsék a fogyasztást. Mindegy, az is az össznépi pénztárcából lesz kifizetve.