Illusztráció / Pixabay

Miért nem mindegy, hogy miként szerepel a nemi jelölés az új személyi igazolványokon?

Románia szembemegy az EU elvárásaival, mert nem vezet be harmadik opciót a nemi identitás meghatározására a személyi okmányokban. A biológiai nemet sem sikerült észrevétlenül lecserélni a társadalmi nemre.

Hirdetés

Az elmúlt évtizedekben olyan sok fogalmat alkottak az egyes emberek saját nemének leírására, és olyan heves reakciókat vált ki, ha valaki nem alkalmazkodik az ezzel kapcsolatos kusza elvárásokhoz, hogy szinte zavarba jövünk, amikor egy férfiról vagy nőről állítanánk valamit, de közben nem akarunk senkit sem megsérteni.

A progresszív és konzervatív (nyugati-keresztény) világfelfogás összeegyeztethetetlennek tűnik a gender-kérdésben, az EU viszont már határozottan állást foglalt azzal, hogy ajánlása szerint az elektronikus személyi kártyákra az állampolgár társadalmi nemét (genderét) megnevező mezőben a férfi (M) vagy a (F) rövidítéseken kívül egy X is megjelenhet a különutasok kedvéért, akik egy hivatalos dokumentumban sem hajlandóak a biológiai nemük alapján meghatározni saját magukat.

Az ajánlásról nincs egységes álláspont az EU-ban,

némelyik tagállam, például Hollandia vagy Németország teljesen lemondtak/lemondanak arról, hogy a személyi igazolványban feltüntessék a biológiai vagy társadalmi nemet, míg Lengyelország vagy Magyarország egyértelművé tette, hogy szembemegy az LMBTQ+ közösség jogköveteléseinek engedő EU-val.

Románia, mint mindig, úgy tesz, mintha semmi köze nem lenne az egész dilemmához, enged is, meg nem is az ajánlásnak: az új típusú személyi igazolványokon lecserélte a biológiai nemet (sex) a társadalmi nemre (gender), de a továbbiakban is a biológiai nem alapján határozza meg, hogy a személyi igazolvány birtokosa férfi vagy nő (harmadik opció fel sem merült).

Ezzel a semmi konkrét jelentőséggel nem bíró gesztussal is kiverte a biztosítékot

először az AUR-nál, majd a PNL egyes politikusainál is, akik tiltakozásukat fejezték ki azért, mert a román sex szót genre cserélték. Ennek nyomán a belügyminisztérium (MAI) alá tartozó országos lakosság-nyilvántartói igazgatóság máris jelezte, hogy bármikor visszacserélhető gen szó a sexre, hiszen a Kolozsváron debütáló elektronikus személyi igazolványok kibocsátása egyelőre kísérleti jellegű.

Hirdetés

A lakosság-nyilvántartásért felelős igazgató ugyanakkor emlékeztetett: a kártyák formailag és vizuálisan az EU szabályzatának kell megfelelniük. Bizonyos mezőknek kötelező módon meg kell jelenniük a kártyán, akárcsak az EU zászlajának.

A román zászló nem fért rá, de ott van helyette a címer,

más országok (például Franciaország) inkább a nemzeti zászlót tüntetik fel rajta és elhagyják a címert. A kísérleti program keretében 5-6 hónap alatt ötezer elektronikus igazolványt bocsátanak ki, majd a fokozatosan kiterjesztik az ország többi lakosság-nyilvántartó hivatalára is. Addig is lehet tökéletesíteni az elképzeléseket.

Az már most biztos, hogy Románia elektronikus személyi igazolványa nem fog tökéletesen megfelelni az EU-nak, mivel nem vezeti be a harmadik opciót a társadalmi nem meghatározásához, emellett eléggé valószínű, hogy újra a biológiai nem (sex) fog szerepelni rajta.

Az új személyi igazolvány 2031-ig veszi át a helyét a jelenleg használt, 1997-ben bevezetett kártyáknak. Addig Románia is eldöntheti, hogyan kezeli a nem-bináris nemi identitás kényes kérdését az okmányok szintjén: követi az EU-s trendeket, idomul a lakosság véleményéhez, vagy fontosabb lesz az ortodox egyház hozzáállása, akárcsak a szexuális nevelés esetében.

Hirdetés