Fotó: a Szigligeti Színház Facebook-oldala

Mi lesz veled, Bihar megyei kulturális élet?

Rég látott összefogás körvonalazódik Nagyváradon: együtt vonultak utcára a román és a magyar művészek, hogy tiltakozzanak hét kulturális intézmény összevonása ellen.

Hirdetés

Hét kulturális intézmény – két színház, két bábszínház, két táncegyüttes és a filharmónia – önállóságát féltik Nagyváradon, ami rég látott összefogást eredményezett Bihar megyében.

A határozatlan időre szóló munkaszerződésük felbontásától is tartó román és magyar művészek utcai performansszal tiltakoztak Nagyváradon a Bihar Megyei Tanács egyelőre nem hivatalos tervei ellen, ugyanakkor Szatmárnémetiben is tartottak egy villámcsődületet a társulatok, szolidaritást vállalva a váradiakkal. Emellett petíciók és állásfoglalások is születettek, melyekhez más partiumi, erdélyi, bánsági, romániai és magyarországi színházak is csatlakoztak.

A Szigligeti Színház, a Regina Maria Színház és a Nagyváradi Állami Filharmónia művészeinek közös kiáltványa egyértelművé teszi, mit is szeretnének:

  • nem akarják, hogy munkaszerződéseiket egyoldalúan megváltoztassák;
  • ahogy azt sem, hogy a társulatok elveszítsék önállóságukat,
  • vagy kiszolgáltassák tevékenységüket a szórakoztatóipari szempontoknak.
  • Visszautasítanak minden döntést, mely odadobná a művészi alkotás szabadságát akár a politikai hatalomnak, akár a szakszerűtlenségnek;
  • és annak a meggyőződésüknek is hangot adnak, hogy Bihar megye román és magyar lakosságának alanyi joga van saját kulturális intézményekhez.

A társulatok összevonásának terve akkor került nyilvánosságra, amikor Ilie Bolojan Bihar megyei tanácselnök, volt nagyváradi polgármester egy találkozón ismertette a román színház művészeivel elképzeléseit.

Bár a megyei önkormányzat cáfolta, hogy a napirendjén szerepelne egy ilyen határozattervezet,

Hirdetés

nehezen hihető, hogy békén hagyná a színházakat, miután korábban ellentmondást nem tűrően, mindössze a költséghatékonysági szempontokat figyelembe véve láttott neki a művelődés átszervezésének.

Ennek eredményeképpen két kulturális folyóirat, a Várad és a Familia működését is veszélybe sodorták, mindkettőt alárendelve a Bihar megyei könyvtárnak. Akkor is voltak tiltakozások, azonban a koronavírus-járvány tombolása közepette az önkormányzat kevesebb ellenállásba ütközött. A színházakkal – úgy tűnik – nem lesz olyan könnyű elbánni.

Hirdetés