Mi fán terem a komposzt-törvény, amely januártól mindannyiunkra érvényes?

Gyakorlatba ültetéséről alig lehet hallani, de persze a be nem tartásáért büntetés járhat.

Hirdetés

Egyelőre csak a zöld szervezeteket hallottuk foglalkozni az úgynevezett komposzt-törvénnyel, mely 2021. január elsejétől lépett érvénybe, elviekben tehát már mindenkire érvényes. Mivel országos tájékoztatási kampány nem indult róla, a lakosság nagy részének valószínűleg fogalma sincs arról, hogy új szabályok érvényesek a hulladékgyűjtésre, melyek megszegése esetén büntetéseket is kilátásba helyeztek.

A parlamenten átment, kihirdetett törvény az EU-s direktívákra épül, és röviden arról szól, hogy minden háztartásban külön kell gyűjteni a hulladék komposztálható részét, vagyis a kidobandó szerves anyagokat (például zöldség- és gyümölcs hulladékok, kertből származó gyomok, levágott fű, gally, stb.). Könnyű összekeverni, hogy milyen nyersanyag komposztálható, és milyen szerves anyag nem alkalmas erre, ezért a lakosság megfelelő tájékoztatása elkerülhetetlen, úgy a városokban, mint a falvakban.

Ha a törvényt betartanák, akkor jelentősen csökkenne a háztartási hulladékmennyiség, kevesebb szemét menne a szeméttelepekre, miközben a komposztálható hulladékot humuszként lehetne felhasználni, ami növeli a talaj termékenységét. A jogszabály alkalmazásáért a helyi közigazgatás felel, vagyis az önkormányzatok feladata lenne, hogy a lakótársulásokat bevonva biztosítsanak minden lakos számára megfelelő szeméttárolókat, melyeket a mennyiségalapú hulladék-elszámolás sémájának megfelelően ürítenének ki. Csakhogy még azt sem ültették gyakorlatba a legtöbb városban.

A törvény be nem tartása magánszemélyek számára 400 és 800 lej közötti szankciót, cégeknek akár 20 ezer lejre rúgó büntetést hozhat. Pénzbüntetésre számíthatnak azok az önkormányzatok is, akik nem tartják be az előírást, ugyanakkor az Európai Unió akár napi 200 ezer euró pénzbüntetés kifizetésére is kötelezheti Romániát, amennyiben elmulasztja a hulladék-gazdálkodási infrastruktúra kialakítását.

Mivel semmilyen tájékoztatás vagy konkrét intézkedés nem volt az országban ezen a téren, minden okunk megvan feltételezni: ismét egy olyan törvénnyel van dolgunk, melyet egyhamar nem fognak betartani. Pedig nem ártana.

Hirdetés