Mi az összekötő kapocs Torda, Madrid és Santa Cruz de Tenerife között? (VIDEÓval)

A megfejtést a román és a spanyol bűnüldöző szervek összehangolt akciója hozta meg.

Hirdetés

Prostituáltak futtatása, zsarolás, uzsoráskodás és hamis nyilatkozattételre való felbujtás gyanúja miatt összesen 16 házkutatást tartott a román és a spanyol rendőrség. Egy olyan román bűnszervezet ellen nyomoznak, melynek főhadiszállása Tordán, Madridban és Tenerifén volt, emellett hálózatuk hét romániai megyére is kiterjedt.

A bűnszervezet összetettségére való tekintettel a román és a spanyol hatóságok szoros együttműködésére volt szükség, így a bűnüldözők közösen vettek részt a Tordán, illetve Szentmihályon, továbbá Argeș, Maros, Giurgiu, Dâmbovița, Suceava és Dolj megye különböző településein végzett házkutatásokon. Ezekkel párhuzamosan Madridban és Santa Cruz de Tenerifén is akcióba lendültek, összesen hat helyszínt vizsgáltak át a nyomozók.

Romániában 31 mobiltelefont, 4 laptopot, 78 írásos feljegyzést, egy külső adathordozót és egy táblagépet foglaltak le, Spanyolországban pedig 17 620 eurót, 15 mobiltelefont, 9 luxusórát, 3 laptopot, ékszereket és feljegyzéseket találtak, ugyanakkor két személyautót is lefoglaltak.

A gyanúsítottakról annyit lehet tudni, hogy ketten tordai lakcímmel rendelkeznek, kilencen pedig az említett romániai megyék lakosai. A legfiatalabb gyanúsított egy 26 éves Maros megyei nő, a legidősebb egy 48 éves tordai férfi. A rendőrök szerint 2017-2020 között összesen 15 lány spanyolországi, ausztriai, belgiumi és angliai futtatását szervezték meg, és ebből a tevékenységből jelentős összegekre tettek szert.

Hirdetés

Az egyik tordai gyanúsított bűnlajstroma hamis nyilatkozattételre való felbujtással is bővült, ugyanis pénzzel próbálta meggyőzni a sértett feleket, hogy vonják vissza az ügyészek előtt tett tanúvallomásaikat.

Három személyt 24 órára őrizetbe vettek, és kérték az előzetes letartóztatásukat. Két gyanúsított már eleve rácsok mögött tartózkodik más bűncselekmények elkövetése miatt.

Hirdetés