Mesés összeg fölött rendelkeznek a leggazdagabb romániai üzletemberek, és magyar is van közöttük

Csak úgy röpködnek a milliárdok.

Hirdetés

Járvány ide vagy oda, számos olyan üzletember van, aki a 2021-es évben sem panaszkodhat arra, hogy nem fut a szekér: sokaknak sikerült növelniük a vagyonukat.

A Forbes magazin – mint minden évben – idén is összeállította a leggazdagabb üzletemberek toplistáját, amiből kiderül, hogy nőtt azoknak a száma, akiknek igencsak van mit a tejbe aprítaniuk.

Míg ugyanis tavaly csak 32 olyan vállalkozót találtak, akinek a vagyona meghaladja az 500 millió lejt, idén ez a szám már 39.

Ők összesen több mint 80 milliárd lejjel rendelkeznek – ez 32 milliárddal több, mint tavaly.

Emellett 18-an vannak azok, akiknek a vagyona meghaladja az egymilliárd lejt, ez héttel több, mint tavaly. Közülük 16-an büszkén mondhatják el, hogy vagyonuk gyarapodott az elmúlt évben.

A 18 milliárdos összesen 66 milliárd lejes vagyonnal rendelkezik, ez 30 milliárddal több, mint tavaly.

A leggazdagabbak listájára frissen felkerültek közül a legtehetősebb Ion Stoica és Matei Zaharia, a Databeick szoftvercég alapítói, akiknek 4,5 milliárd lejes a vagyona.

A leggazdagabb romániai üzletember a UiPath társalapítója, ő 22,2 milliárd lejből gazdálkodhatja ki a havi rezsiköltséget.

A UiPath olyan szoftvercég, ami digitális robotokat fejleszt, amelyekkel automatizálni lehet repetitív üzleti folyamatokat, mint például az adatmásolás és űrlapok kitöltése, így a cégek a munkaerőt értékesebb és hatékonyabb feladatokra tudják alkalmazni.

Hirdetés

A második helyen Dragoș és Adrian Pavăl áll: ők a Dedeman barkácsáruház-lánc tulajdonosai, vagyonuk pedig 8,9 milliárd lejre rúg.

A harmadik Ion Țiriac egykori teniszcsillag, aki az autókereskedésben, az ingatlanügyletekben és a pénzügyi bizniszben is otthonosan mozog, olyannyira, hogy vagyona 7,3 milliárdra nőtt.

A listán a hetedik helyre egy magyar üzletember is befért: a nagyváradi Teszári Zioltánról, a Digi Communications tulajdonosáról van szó, akinek 2,1 milliárd lejes a vagyona.

Az idei tízes lista így néz ki:

  1. Daniel Dines – UiPath –  22,2 milliárd lej
  2. Dragoş és Adrian Pavăl – Dedeman – 8,9 milliárd lej
  3. Ion Ţiriac – 7,2 milliárd lej
  4. Ion Stoica és Matei Zaharia, Databricks (IT) – 4,5 milliárd lej
  5. Anastasia Soare –  Anastasia Beverly Hills (kozmetikumok) – 2,5 milliárd lej
  6. Ştefan Vuza – Chimcomplex – 2,4 milliárd lej
  7. Teszári Zoltán- Digi Communications – 2,1 milliárd lej
  8. Talpeş család – Bitdefender – 2 milliárd lej
  9. Andrei Diaconescu és Victor Căpitanu – One United Properties (ingatlanok) – 1,9 milliárd lej
  10. Iulian Stanciu – eMAG – 1,8 milliárd lej

Hirdetés