Pazar középkori kincsre bukkant egy amatőr régész Temes megyében

Több mint négyszáz magyar és lengyel ezüstérmét bányászott elő egy legelő talajából.

Hirdetés

Feltehetően az Oszmán Birodalom ellen vívott tizenöt éves háború (1591-1606) idejéből származik az a 429 ezüstérme, melyet nemrég talált egy amatőr kincsvadász Temes megyében, Gavosdia közelében. A késő középkori kincsről a Temes megyei kulturális igazgatóság számolt be, kiemelve a felfedezés jelentőségét.

Az első megfigyelések alapján a pénzérmék többsége 16. századi magyar dénár és lengyel garas. A pontos származási idejüket és értéküket a restaurálás után egy numizmatikai szakértővel állapítják meg, de azt is szeretnék kideríteni, hogy mikor kerülhetett a kincs a felfedezés helyére. A Bánsági Nemzeti Múzeum munkatársainak becslése alapján a tizenöt éves háború idején áshatták el az érméket, Zsidóvártól nem túl messze.

Az érmék felfedezője 2020-ben szerzett engedélyt a fémdetektoros leletfelderítésre. Az első ötven ezüstpénzt saját kezűleg ásta ki, majd értesítette a múzeumi és a kulturális igazgatóság szakembereit, akikkel közösen további négyszáz dénárt és garast hozott felszínre.

Legutóbb 2006-ban volt hasonló nagyságrendű felfedezés, azonban akkor csak dénárok kerültek elő. Kopeczny Zsuzsanna, a Bánsági Múzeum régésze szerint nagyon örvendenek a leletnek, de elsősorban Kelet-Magyarországon, a Partiumban nem ritkák az ebből a korból származó, hasonló nagyságú leletek.

Hirdetés