Fotók forrása: turnulsfatului.ro és greenfo.hu

Mérgező növény díszeleg egy szebeni játszótér kellős közepén

De nem lehet kivágni, mert védett fajnak számít.

Hirdetés

Anélkül, hogy a szülőknek tudomásuk lenne róla, óriási veszélynek teszik ki gyermeküket, ha hagyják, hogy az egyik nagyszebeni lakótelep játszóterén található fára másszanak. A dísznövényként mutatós, de halálosan mérgező közönséges tiszafa (Taxus Baccata) eredeti környezetében veszélyeztetettnek számít, ezért a törvények védelme alatt áll, és nem szabad kivágni.

A polgármesteri hivatal szerint nem veszélyezteti a játszópark látogatóinak egészségét, mert csak elfogyasztva mérgező, azért óvatosságra inti a szülőket, ugyanakkor figyelmeztető táblákat helyeztet ki és egy sövénnyel akadályozza meg a növény hozzáférhetőségét.

A piros bogyókat érlelő tiszafa minden egyes része mérgező, leszámítva a magot és a magot körülvevő gyümölcshúst. Volt már arra példa, hogy valaki belehalt, mert evett az örökzöld tűleveléből.

Érdekesség, hogy régen a népi gyógyászatban a menstruáció megindítására, bélférgességre, szívpanaszokra alkalmazták. A gyógyszeriparban ma is használják a sejtosztódás gátló hatása miatt, többek közt méh- és mellrák esetén, illetve homeopátiás felhasználása is van.

Nem ez az egyedüli városi környezetbe ültetett dísznövény, mely mérgező, ezért a szakértők szerint fontos megfelelően tájékoztatni a kisgyermekes szülőket a potenciális veszélyekről. A megoldás tehát nem a növény eltávolítása, hanem az emberek felvilágosítása – vallják.

Hirdetés