Melyik generáció a leglustább? Lassan teljesen mindegy, úgysincs ki dolgozzon

Stresszes helyzetekben a Z generációnál szakad el a legkönnyebben a cérna, de nem csak ők azok, akik nehezen tudják kifejezni magukat a munkahelyükön.

Hirdetés

A Romániában is egyre inkább mélyülő munkaerőhiány olykor kényelmetlen kompromisszumokra készteti a munkáltatókat, a cégvezetők ugyanis kétszer meggondolják mielőtt kirúgnak egy alkalmazottat mulasztás vagy hanyag munkavégzés miatt, hiszen könnyen meglehet, hogy nem kapnak új vagy jobb munkatársat a megüresedett helyre.

Még mielőtt azt hinné, hogy bármit megtehet következmények nélkül a munkahelyén, nézzünk a jelenség mögé a Bestjobs állásközvetítő portál egyik legújabb felmérésével, mely október 1-je és november 15-e között készült, 250 kis- és középvállalkozás, illetve nagyvállalat megkérdezésével.

Hány embert rúgnának ki a munkáltatók, ha megtehetnék?

  • Tízből mindössze egy cégvezető elégedett a teljes munkacsapatával és válaszolta azt, hogy a munkaerőpiac alakulásától függetlenül egyetlen alkalmazottjától sem válna meg.
  • Tízből két cégvezető viszont az alkalmazottak több mint felét elküldené.
  • Tízből négy cégvezető az aktuális alkalmazottak háromnegyedével elégedett, a többieket elküldené, ha találna helyükre más munkásokat.

A hatékony feladatvégzés hiánya az egyik leggyakoribb ok, amiért egy munkaadó elégedetlen az alkalmazottaival (tízből négyen válaszolták ezt), de sokan (37%) az implikálódás hiányára panaszkodnak, vagyis arra, hogy az alkalmazottak legalább egynegyede, néhol a fele nem szívvel-lélekkel végzi a munkáját.

Mivel magyarázzák ezt a foglalkoztatók?

  • A lojalitás (27,4%) és
  • a motiváló munkakörnyezet hiányával (19,3%),
  • a munkakörülményekkel és a fizetéssel kapcsolatos elégedetlenséggel (12,9%),
  • illetve az alacsony alkalmazkodóképességgel (11,3%).

Azt is megkérdezték a munkaadóktól, hogy milyen területen várnak el fejlődést azoktól az alkalmazottaktól, akikkel elégedetlenek. Nem meglepő, hogy munkába való nagyobb mértékű bevonódást és a jobb kommunikációt várják el a legtöbben (42%). De fontos még a hatékonyság (33,9%), a munkavégzés minősége (25,8%), a motiváció (14,5%), a digitális készségek bővítése (14,5%), a csapatmunka (12,9%) és a vezetői képesség (9,7%) is.

A felmérés egyik legérdekesebb része, hogy miként vélekednek a különböző generációk képességeiről a munkáltatók. Manapság ugyanis elég közhelyszerű a Z generáció (1996 és 2012 között született fiatalok) vélt vagy valós hiányosságait szembeállítani az úgynevezett ezredfordulós Y (1981-95) vagy X (1965-1980) generációk teljesítményével.

Hirdetés

A megkérdezettek fele úgy gondolja, hogy az öt évvel ezelőtt vagy ennél régebbi alkalmazottak felkészültebbek és felelősségteljesebbek a mostani generációnál, és csak 13% állítja azt, hogy ennek éppen az ellenkezője igaz.

Melyik generáció a legkevésbé hatékony?

  • 64,5% szerint a Z generáció,
  • 20% szerint az X generáció,
  • és 16% szerint az Y generáció, vagyis az ezredfordulósok

A Z generáció a kommunikációban és a stresszkezelésben is alulteljesít a munkaadók szerint: 45% szerint nem tudják pontosan kifejezni magukat, 67,8% szerint náluk szakad el legkönnyebben a cérna egy stresszes helyzetben. Az X generáció sem teljesít sokkal jobban a kommunikáció terén, viszont ők viselik el a legkönnyebben a nyomást.

Az adatokból kiderül tehát, hogy az ezredfordulósok azok, akiknek a teljesítményével a leginkább elégedettek a munkáltatók. Az is nyilvánvaló, hogy csak végső esetben rúgják ki azt az alkalmazottat, akivel elégedetlenek, eleinte ösztönzéssel próbálkoznak a hibák elhárítására, majd továbbképzéssel. Ha ezek nem váltak be, akkor következik az áthelyezés, a fizetés- vagy felelősségmegvonás. A megkérdezett cégvezetőknek mindössze 9,7%-a választja az alkalmazott kirúgását.

Hirdetés