Megy a lubickolás: egy arany- és két ezüstéremmel bővült a magyar gyűjtemény a tokiói olimpián

Ezúttal is vizes sportágakban sikerült érmeket szerezni. A női pólósok viszont negyedik nekifutásra sem tudtak döntőbe kerülni. Összefoglaltuk a nap legfontosabb ötkarikás híreit.

Hirdetés

A nap bajnoka: Tótka Sándor. Hiába lassan három évtizede a legsikeresebb magyar olimpiai sportág a kajak-kenu, 200 méteres távon még nem született magyar arany. Egészen csütörtök hajnalig, amikor a férfi kajak egyesben rajt-cél győzelmet aratott a magyar versenyző, és Csizmadia Kolos is bejött negyediknek.

A nap triplázója: Lisa Carrington. Az új-zélandi kajakos klasszis az 500 méteres női egyes számot is megnyerte, a magyarok közül Csipes Tamara ezüstérmes, az előző két olimpián győztes Kozák Danuta negyedik lett.

A nap maratonistája: Rasovszky Kristóf. A medence után a nyílt vízi úszásban is született magyar érem Tokióban, a férfi 10 kilométeres versenyszámban lett második az 5 km-es táv világbajnoka.

A nap rossz formája: a magyar női pólócsapat. Úgy sikerült kikapni 8–6-ra az elődöntőben a spanyoloktól, hogy az ellenfél sem játszott igazán jól, de a magyar lányok gyatra lövőformája miatt szinte végig 3-4 gólos hátrányban volt a csapat. Zsinórban negyedik olimpiáján nem tud elődöntőt nyerni Magyarország, amely Pekingben, Londonban és Rióban is negyedik lett. A bronzot az oroszok ellen lehet megszerezni.

A magyar pólós lányoknak még összejöhet egy bronzérem.
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A nap copy-pastje: a férfi súlylökés. Az olimpiák történetében először fordult elő, hogy egy egyéni versenyszám dobogója teljesen megegyezzen az előző játékokéval. Most azonban, akárcsak Rióban, Ryan Crouser nyert a szintén amerikai Joe Kovacs és az új-zélandi Thomas Walsh előtt.

Hirdetés

A nap alliterációja: a portugál Pedro Pablo Pichardo Peralta, a férfi hármasugrás (amúgy kubai születésű) győztese.

A nap meccse: a francia–szlovén férfi kosárlabda elődöntő. Luka Doncic tripla-duplája (16 pont, 10 lepattanó, 18 gólpassz) kevés volt a meglepetéshez, a franciák Nicolas Batum utolsó másodperces dobásblokkolásának köszönhetően 90:89-re nyerték a pazar meccset.

 

Hirdetés