Megtudta a rendőr, hogy kétmilliót rejteget egy nyugdíjas széfje, bűnbandát verbuvált a kirablására

Profin megszervezte a betörést, de becsúszott pár baklövés, ami végül az egész társaságot lebuktatta.

Hirdetés

Egy pankotai (Arad megye) rendőr és volt kollégája minden apró részletre kiterjedő tervet szőtt egy 87 éves asszony kirablására, akiről az a hír járta, hogy kétmillió eurót őriz otthoni széfjében. Megtalálva a megfelelő tapasztalattal rendelkező tettestársakat mindent elkövettek annak érdekében, hogy ne lepleződjenek le, néhány baklövés végül mégis lebuktatta szokatlan bűnbandát, így két évvel a rablás elkövetése után megszülethetett a jogerős ítélet ellenük.

A rablás ötlete Covaci Marius-Petru rendőr fejéből pattant ki, aki több személyt, köztük egy rendőrkollégát is beszervezett. Azt ígérte az elkövetőknek, hogy a nyomozás során gondoskodni fog arról, hogy ne keveredjenek gyanúba. Több találkozón is átbeszélték, hogy kinek mi lesz a feladata – többek között a pankotai rendőrőrs is helyszíne volt egy-egy ilyen eszmecserének. Az egyik hibát még az elején elkövették, amikor a rendőrség autóját használták az asszony házához vezető út feltérképezésére, megfigyelésére. Bár a rablás elkövetéséhez autót béreltek, arra nem számítottak, hogy az beépített nyomkövetővel rendelkezik. Egy visszaeső bűnözőt, Vesa Flavius Florint bíztak meg a betöréssel, aki el is végezte a rá bízott feladatot, míg ketten őrködtek, csakhogy a várt két millió euró helyett csak 160 ezer eurót rejtett a széf.

A filmbe illő szervezésnek filmbe illő lebukás lett a vége: a helyszínen talált, félig elégetett egészségügyi maszk, egy cigicsikk és egy félliteres kólásüveg elegendő DNS-mintával szolgált a három tettes beazonosításához. A nyomozást azt sem befolyásolta, hogy a rendőr rendszeresen tájékoztatta tettestársait a részletekről.

Covaci Marius-Petrut jogerősen öt évre, egykori kollégáját három évre ítélték, a másik két elkövető szintén öt, illetve három évet tölt majd rácsok mögött.

Hirdetés