Megnyugodhatunk: a magyarok a legkonzervatívabbak Romániában

Legalábbis ez derül ki egy felmérésből.

Hirdetés

A magyar közösség a legkonzervatívabb Romániában – legalábbis azon része, amelyet a közvélemény-kutatók RMDSZ-szavazóként azonosítanak.

Mivel azonban az RMDSZ az elvileg jobboldali Európai Néppárt tagja, és a másik két magyar párt eleve konzervatívként határozza meg magát, és politikusai az összefogás jegyében az RMDSZ listáján szereztek parlamenti mandátumot a decemberi választásokon, ez a megállapítás jó eséllyel az egész magyar közösségre érvényes.

Az Avangarde közvélemény-kutató által július 9. és 19. között készített felmérés során többek között arra is rákérdeztek, hogy a nem heteroszexuálisok jogai kapcsán világszerte zajló diskurzus kapcsán a válaszadók inkább konzervatívnak vagy progresszívnak tartják magukat.

Összességében a válaszadók 45 százaléka mondta azt, hogy konzervatív, 32 százalék progresszívnak mondta magát, 19 százalék nem tudta meghatározni az álláspontját, 4 százalék pedig nem tudott vagy nem akart válaszolni.

A pártok szavazótáborára lebontva markáns eltéréseket láthatunk.

Kiderül például, hogy a magyarok kőkonzervatívok:

az RMDSZ szavazótáborának elsöprő többsége, 95 százaléka határozta meg magát így,

és csupán 5 százalék mondta magát haladárnak.

Ha nem tudnánk, hogy Romániában a pártok számára a nevükben elvileg képviselt ideológia nem több külsőségnél, akár még meg is lepődhetnénk azon, hogy a nevében baloldali Szociáldemokrata Párt (PSD) szavazóbázisának többsége sem progresszívként határozza meg önmagát: csupán 12 százalék az arányuk, míg 68 százalék konzervatívnak mondta magát, 20 százalék pedig máshogy.

Hirdetés

Ezzel

még a vérsoviniszta, magyargyűlölő Románok Egyesüléséért Szövetséget (AUR) is megelőzte,

amelynek választói 60 százalékban mondták magukat konzervatívnak, 36 százalékban progresszívnak, 4 százalék pedig másként határozta meg magát.

A Nemzeti Liberális Pártban (PNL) kiegyensúlyozottabbak az arányok: szavazótáboruk 49 százaléka mondta azt, hogy konzervatív, 45 százalék azt, hogy progresszív, 6 százalék pedig azt, hogy egyik sem.

A jóformán már a szélsőségességig menően liberális pártokat tömörítő Renew Europe pártcsaládhoz tartozó USR-PLUS szavazótábora viszont nem hazudtolta meg önmagát: csupán 15 százalékuk mondta azt, hogy konzervatív, nagy többségük, 85 százalék viszont progresszívként határozta meg magát.

A 903 fős mintán végzett felmérés hibahatára 3,2 százalék.

 

Hirdetés