Meglett az eredménye a felelőtlenségnek: érzékeny búcsút vehetünk az újabb lazításoktól (FRISSÍTVE)

Nincs min csodálkozni: a járvány nem csitul, sokan a legalapvetőbb óvintézkedésekre is fittyet hánynak.

Hirdetés

Frissítés

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter időközben a Digi24 hírtelevízióban bejelentette, most már egészen biztos, hogy elhalasztják a július elsejétől tervezett lazítások negyedik szakaszát, mivel a járványügyi számsorok enyhén szólva sem biztatóak. Azt is mondta, borzasztóan nehéz hét előtt állunk, és nem kizárt, hogy vesztegzár alá vonják azokat a településeket, ahol fertőzési gócok alakultak ki az elmúlt időszakban, sőt, kijárási korlátozások bevezetését is fontolgatják az érintett településeken.

Megvan az eredménye a felelőtlen viselkedésnek, a járvány terjedésének megelőzésére hozott intézkedések mellőzésének:

július elsejétől újabb lazításokra nem számíthatunk,

a vírushelyzet kezelésével foglalkozó technikai csoport legalábbis ezt javasolta a hétfőn este ülésező országos vészhelyzeti bizottságnak – tudta meg az Adevărul.

Ez azt jelenti, hogy

  • a vendéglátóhelyek belső tereit továbbra sem nyitják meg,
  • de zárva maradnak a bevásárlóközpontokban működő éttermek
  • és a játszóterek is.

Az eredeti elképzelés szerint elsejétől a magánrendezvényeken résztvevők számát is lehetett volna emelni, de hát ezt is el kell felejteni egyelőre.

Hirdetés

Az újabb lazítások elhalasztását Ludovic Orban miniszterelnök is eléggé egyértelművé tette hétfő délutáni nyilatkozatában, sőt, szerinte az ellenőrzéseket is gyakoribbá kell tenni, mert

a lakosság egy része magasról tesz az alapvető óvintézkedésekre,

főleg a tengerparton, a népszerű kirándulóhelyeken és a vendéglők teraszain. Szóval folytatódik a találgatás, a bizonytalanság, a lebegtetés, a végső döntésre legkésőbb szerdáig kell várni. Persze láttunk már olyat, hogy a kormány az utolsó pillanatban meggondolja magát, de a képlet egyelőre így néz ki.

Az egészségügyi miniszter egyébként már bejelentette, ha ha nem csitul a járvány, a kormány bezárhatja a legnépszerűbb turistacélpontokat, erről itt írtunk.

Hirdetés