Megkönnyítenék az oltakozást: a második oltást már a lakhelyéhez közelebb is beadathatja

Emellett az oltási időpontra való előjegyzést is egyszerűbbé tennék.

Hirdetés

Az oltási folyamat egyszerűsítésével ösztönöznék az illetékes hatóságok az embereket arra, hogy beoltassák magukat, miután a várlistákon szereplő jelentkezők lassan elfogynak, és félő, hogy lefulladt az oltási kampány.

Valeriu Gheorghiţă, az oltási kampány koordinátora bejelentette: azon dolgoznak, hogy azok, akik az első oltásért egy másik településre utaztak, mivel a lakóhelyükön nem találtak szabad időpontot, a lakóhelyükön vagy ahhoz közelebb is fölvehessék a második vakcinát, jelentős időt spórolva meg ezzel.

Ehhez természetesen az szükséges, hogy a kiszemelt oltóponton legyen szabad időpont.

Az elgondolás nem marad elméleti síkon: Gheorghiţă elmondta, hogy már tárgyalt is az előjegyzési portált működtető Különleges Távközlési Szolgálattal (STS), hogy

oly módon alakítsák át a felületet, hogy a második oltásért egy másik oltópontra is be lehessen jelentkezni.

Ennek nyomán ha minden jól megy, jövő héttől már lehetővé is válik ez a gyakorlat, amitől azt remélik, hogy azokat is oltakozásra bátorítja, akik eddig azért nem jelentkeztek, mert problémásnak találták, hogy kétszer is nagyobb távolságot tegyenek meg az oltásért.

De további intézkedéseket is terveznek az oltakozás megkönnyítésére.

Sokan ugyanis – főleg a vidéken élők közül – nem tudnak az internetes portálon regisztrálni.

Ezért egyrészt nagyobb hangsúlyt fektetnek majd arra, hogy a telefonos előjegyzés lehetőségét népszerűsítsék, másrészt további előjegyzési lehetőségeket vezetnek be.

Így az olyan intézményekben, amelyekben gyakran megfordulnak az emberek – például a polgármesteri hivatalokban – külön ablakokat hoznak létre, amelyek kizárólag az oltásra való előjegyzéssel foglalkoznak majd.

Emellett eltörlik az egyetlen személy által előjegyezhető személyek létszámkorlátját, tehát bárki annyi ismerősét regisztrálhatja oltásra, ahányat akar.

Hirdetés

Azt is fontolgatják, hogy a vidéki, 60 év fölötti személyek közvetlenül, személyesen is jelentkezhessenek az oltópontokon egy külön erre kijelölt idősávban.

Gheorghiţă azt is elárulta, hogy jelentősen lecsökkent a várakozási idő, a leghosszabb ideig azonban továbbra is a Pfizer vakcinájára kell várni.

A koordinátor egyébként derűlátó: szerinte a csökkenő érdeklődés ellenére elérhető az ötmillió beoltott május végére.

Azt mondja, két napon belül már hárommillió olyan személy lesz, aki legalább az első oltást megkapja, április végére pedig már 3,2-re vagy 3,3 millióra nőhet ez a szám.

Ez azt jelenti, hogy májusban 1,7 vagy 1,8 millió személyt kell beoltani ahhoz, hogy hatályba léptessék a június elsejétől arra az esetre tervezett lazításokat, ha addigra a beoltottak száma eléri az ötmilliót.

Gheorghiţă azért derűlátó, mert májusban a háziorvosok is bekapcsolódnak az oltási folyamatba, beüzemelik a cégek által az alkalmazottak beoltására létrehozandó oltópontokat, és felpörgetik a mobil oltópontok tevékenységét is.

Hirdetés