Megkérték a románokat, hogy maradjanak Olaszországban – erre természetesen már ott hőbörögnak a határon Nagylaknál

A csendőrséget és a rendőrséget is be kellett vetni egyes forrófejű hazatérők lecsillapítására.

Hirdetés

Miután többször is felkérték az Olaszországban élő – különösen pedig az ország koronavírus által leginkább érintett északi részében lakó – román állampolgárokat, hogy ne akarjanak hazatérni a bevezetett szigorú karantén elől, természetesen azonnal tömegek pakoltak össze és indultak el Románia felé.

A felkérés oka egyértelmű: ha esetleg megfertőződtek, akkor behurcolják az országba a vírust, és a családtagjaikat is megfertőzik, ez pedig az idősebb személyek esetében végzetes is lehet.

Ehhez képest Nagylaknál például jókora kocsisorok alakultak ki a belépő oldalon.

A várakozási idő mintegy 50 percesre nőtt, mivel a hatóságok mindenkit ellenőriznek, nyilatkozatot töltetnek ki vele arról, hogy merre járt, és hogy fertőzött-e, illetve az orvosok is ellenőrzik őket.

A helyzet miatt válságstábot hozott létre a kormány. Ludovic Orban miniszterelnök kedden késő este elmondta: a válságstáb feladata annak kidolgozása, hogyan lehet gördülékenyebbé tenni a határforgalmat.

Azokat egyébként, akik a legfertőzöttebb, úgymond vörös olaszországi övezetekből érkeznek, 14 napra karanténba zárják a határ menti megyékben, és alapos orvosi vizsgálatnak vetik alá őket.

Emiatt persze botrány van, és több esetben a csendőrséget és a rendőrséget is be kellett vetni a forrófejű hazatérők jobb belátásra térítése érdekében.

A Kiszombor-Nagycsanád határátkelőhelyen 12 román állampolgár próbált három olasz rendszámú gépkocsival belépni kedd délután Romániába. A mindegyikükkel kitöltetett nyilatkozatba azt írták, hogy az olaszországi Torinóból jönnek, de amikor megtudták, hogy 14 napra karanténba kell vonulniuk, megváltoztatták a nyilatkozatukat, és azt közölték, hogy Németországból érkeztek.

Hirdetés

A határnál félreállított román állampolgárok ellenszegültek a román határrendészeknek, és követelték, hogy engedjék őket folytatni az útjukat. A határrendészeknek a rendőrség és csendőrség segítségét kellett kérniük a helyzet lecsillapítására.

Hasonló helyzet történt a Csanádpalota-Nagylak autópálya-határátkelőnél is. 23 Olaszországból érkező román állampolgár nem akarta elfogadni, hogy karanténba kell vonulnia. Őket is a csendőrség és a rendőrség segítségével tudták csak lecsillapítani. Ők később a karanténbeli körülmények ellen is lázadtak, ezért a hatóságok átvitték őket egy másik orvosi vesztegzárra kijelölt épületbe.

Olaszországból visszatérő románok egy csoportja elbarikádozta magát Nadab faluban, a karanténra kijelölt épületben, így a hatóságok nem tudják onnan kiemelni azt a férfit, akinek kedd este pozitív lett a koronavírus-tesztje.

És persze sok hazatérő román megpróbálja kijátszani az óvintézkedéseket. Olyanok is voltak, akik komppal áthajóztak Görögországba, és Görögországon, Bulgárián keresztül próbáltak hazajutni országukba, a határnál pedig azt nyilatkozták, hogy Görögországból jönnek.

Olaszországban egy nap alatt csaknem százhetvennel 631-re emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) halálos áldozatainak száma a polgári védelmi hatóság kedd esti tájékoztatója szerint, eközben a diagnosztizált fertőzöttek száma valamivel kevesebb mint ezerrel 10 149-re nőtt.

Mint ismert, Romániát különösen veszélyezteti, hogy Olaszország a koronavírus legfőbb európai gócpontja, hiszen a hivatalos adatok szerint 1,2 millió – valójában sokkal több – román él ott.

És most sokan közülük mindent megtesznek azért, hogy hazatérhessenek.

Hirdetés