Megjött az omikron: a Dél-Afrikából hazahozott személyek közül kettőt már biztosan az új törzs fertőzött meg

Egy Brassó és egy Vaslui megyei személyről van szó. Egy harmadik fertőzött mintáját még vizsgálják.

Hirdetés

Egy 48 éves Brassó megyei nőt és egy 59 éves Vaslui megyei férfit is a koronavírus új, omikron nevű törzse fertőzött meg, közölte szombaton késő este az egészségügyi minisztérium. Mindketten Dél-Afrikából érkeztek haza az új mutáció keltette pánik miatt ott ragadt többi román állampolgárral együtt az értük küldött különjáraton még november 30-án.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter vasárnap arról tájékoztatott, hogy mindketten jól vannak, a férfi egyelőre teljesen tünetmentes, a hölgy pedig csak nagyon enyhe megfázásos tüneteket produkál. Mindketten be voltak egyébként oltva, hazaérkezésük óta házi karanténban vannak.

Rafila azt is mondta, hogy jelenleg elemzik a lehetséges forgatókönyveket, és várhatóan ideiglenes korlátozásokat vezetnek be, hogy minél inkább visszaszorítsák az omikron romániai terjedésének lehetőségét. Az illetékesek vasárnap 11 órától összeültek megtárgyalni a lehetőségeket. Hogy pontosan milyen intézkedések merülhetnek fel, arról egyelőre semmit nem mondott a miniszter.

A harmadik fertőzött, egy nagybányai sportoló (aki szintén az említett géppel tért vissza) mintáját jelenleg is szekvenálják, még nem tudni, hogy ő is az omikronnal fertőződött-e meg.

Hirdetés