Mégis hogy lehet, hogy az olaszországi románok több mint 80 százaléka beoltott?

Itthon meg alig 30 százalék körüli az oltottak aránya. Két magyarázat.

Hirdetés

Első látásra meglepő adatra hívta fel a figyelmet a romániai oltási kampányt irányító országos testület, a CNCAV, amelynek vezetői csütörtökön részt vettek egy online értekezleten, amelyen az olasz illetékesekkel cserélték az eszmét a járványkezelésről.

Elhangzott, hogy az Olaszországban élő románok – számuk több mint egymillióra tehető – 80 százaléknál is nagyobb arányba beoltatták magukat. Ez az arány pedig jelentősen magasabb, mint Romániában, ahol alig több mint 30 százalék az átoltottság.

Azért van így – magyarázza közleményben a CNCAV –, mivel a megfelelő járványügyi tájékoztatás, az esetszámok, a kórházi helyzet világos ismertetése és az oltások hasznosságának elmagyarázása a lakosságnak jól működött Olaszországban.

Ami valóban igaz lehet, főleg ha a katasztrofális romániai járványkommunikációhoz hasonlítjuk. De valószínűleg még valami más is hozzájárult az olaszországi oltakozási kedvhez: Olaszországban ugyanis holnapról életbe lép egy olyan törvény, amely minden munkavállaló számára előírja a az oltási igazolvány meglétét. Vagyis holnapról Olaszországban az állami és a magánszektorban egyaránt csak az uniós zöld igazolvánnyal lehet bemenni dolgozni, ez pedig az ott élő és munkát vállaló románokra is ösztönzően hat.

Közben Romániában az oltásszámok lassan, de biztatóan növekednek egyik napról a másikra. Míg szerdán több mint 29 ezren kapták meg az első adag vakcinát, a csütörtöki jelentés már 34 944 személyről ír. A friss közlemény szerint az elmúlt 24 órában 27 173-an a harmadik dózist is megkapták. A lakosság 71 százaléka azonban továbbra sincs beoltva, ezzel még mindig az elkeserítő utolsó előtti helyet foglaljuk el az Európai Unióban, megelőzve Bulgáriát.

Hirdetés

 

 

Hirdetés