Megáll az ész: a román rendőrség a járvány kellős közepén egy oroszlánt hajkurász egy maneleklip miatt (FRISSÍTVE)

Két megyében is keresik a nagymacskát.

Hirdetés

FRISSÍTÉS:

A rendőrök és a környezetvédelmi őrség képviselői egy Dâmbovița megyei személynél találtak rá az oroszlánra, amely feltételezhetően ugyanaz, amelyik Dani Mocanu videóklipjében is szerepel. Ezt abból sejtik, hogy a nagyvad ugyanolyan sebhelyeket visel, mint a klipben látható állat – bár korábban a manele-énekes azt állította, hogy azok nem igazi sebhelyek, csak profi sminkről van szó. Így bízzon az ember a manele-énekesekben… A személy, akinél az oroszlánt megtalálták, rendelkezik ugyan vadállatok tartásához szükséges engedéllyel, a rendőrség mégis kihallgatásra invitálta, hogy tisztázzák a dolgokat. Dani Mocanunak is lesz még dolga a rendőrökkel. Az oroszlánt a Târgoviște-i állatkertbe szállították.

Mi dolga lehetne a rendőrségnek így koronavírus-járvány idején, ha éppen nem az autósokat és a járókelőket ellenőrzi a vesztegzár alá vont településeken, vagy nem a bűnt üldözi?

Hát például egy oroszlán után kutat két megyében is égen-földön.

Nem, nem Tanzániában vagy Kenyában, hanem Romániában. Konkrétan a Bukarestet körülölelő Ilfov, illetve Argeș megyében.

Az ügy egy videókliphez kapcsolódik, amelyet a török kesergőket idéző balkáni lakodalmas trashműfaj, a manele egyik jeles román képviselője, a Dani Mocanu névre hallgató művész egyik slágerlista-csúcsokat ostromló nótájához forgattak.

A hangzásában és megjelenítésében némileg a túltengő képiségű és zeneiségű bollywoodi filmprodukciókat is megidéző, Stop Romania című klipben a maneleénekesek megszokott luxusfétisének jegyében kastélyszerű miliő, harsány színű bútorok és hosszú combú, kihívóan vonagló táncoslányok szerepelnek – mellettük pedig visszatérő motívumként felbukkan egy oroszlán is.

Na, ez indította be a vészjelzést a hatóságoknál.

Egyrészt azért, mert az oroszlánon jelentős külsérelmi nyomok láthatók, a lába és a háta is sebes.

Hirdetés

Másrészt azért, mert az Istenért, honnan szereztek az alkotók a kliphez egy kifejlett, veszélyes nagyragadozót?

A rendőrök ennek nyomán két Argeș megyei helyszínen – Mocanu és az operatőr lakásán –, valamint egy Ilfov megyei stúdióban is házkutatást tartottak szerdán.

A máris több mint ötmillió megtekintéssel rendelkező klip kapcsán a nézők hívták fel a figyelmet az oroszlán sebeire, és keményen bírálták az alkotókat.

A rendőrök ezért állatkínzás gyanúja miatt nyomoznak, másrészt azt is vizsgálják, milyen körülmények között zajlott a forgatás, kik vettek részt benne, illetve hogy az oroszlán számára biztosították/biztosítják-e a megfelelő körülményeket és orvosi ellátást.

A botrányt a klipben egy elfuserált szikh kényurat idéző szerelésben megjelenő Mocanu sem hagyhatta szó nélkül, bejegyzésében igyekezett mindenkit biztosítani, hogy az oroszlán jól van, a sebeket csak a klip kedvéért „ejtették” rajta, és valójában egy sörénye szála sem görbült meg, mivel csupán profi sminkről van szó.

Amúgy nagyon udvarias volt, mivel megköszönte szépen a hatóságoknak a klip számára biztosított ingyen reklámot.

Hát, így telnek a mindennapok 2020 novemberében Romániában.

Hirdetés