Még sehol sincs Románia leghosszabb autópálya-alagútja, de már dicsekednek vele

Szilágy megyében autózhatunk benne. Majd. Egyszer.

Hirdetés

Virtuális autópályákból és virtuális autópálya-műtárgyakból minden bizonnyal világrekorder Románia. Nemigen hinnénk, hogy van még a világon olyan ország, ahol tizenöt év alatt annyi olyan autópálya-szakaszt ígértek a lakosságnak, amit aztán végül azóta sem adtak át.

Nos, Lucian Bode közlekedési miniszter most éppen az ország leghosszabb autópálya-alagútjának építését lengette be a nagyközönségnek.

A miniszter szombaton jelentette be, hogy az alagút, amely az észak-erdélyi autópálya Szilágy megyei szakaszán készül majd el, közel három kilométer hosszú lesz.

Elmondta, a táránál ismét átvizsgálták és jóváhagyták az alagút építési paramétereit, és ha minden jól megy, májusban írhatják ki a kivitelezési pályázatot.

Az Országos Közútkezelő Társaság (CNAIR) igazgatója, Florin Scarlat azért megjegyezte: mivel ez premiernek számít Romániában, egy ismert nemzetközi cégtől kértek támogatást a dokumentáció kidolgozásában.

Hirdetés

Az alagút hossza 2890 méter lesz, és várhatóan 1,28 milliárd lejbe kerül majd.

Ha egyszer elkészül. És akkor még nem beszéltünk az autópálya Nagyváradot Kolozsvárral összekötő többi szakaszáról, ami nélkül az alagút legfeljebb izgalmas mérnöki teljesítmény és látványosság lesz.

Hirdetés