Még négy évig kormányozhat Orbán Viktor, várhatóan továbbra is kétharmaddal

A hatpárti ellenzéki összefogás megszorongatni sem tudta a kormánypártokat, egy új párt is bejutott az Országgyűlésbe.

Hirdetés

Az elkövetkező négy évben is Orbán Viktornak hívják Magyarország miniszterelnökét, miután a vasárnapi választáson a Fidesz-KDNP zsinórban negyedszer is megnyerte az országgyűlési választásokat.

Ráadásul nagyon úgy néz ki, hogy zsinórban negyedszer is kétharmados többséggel: a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a listás szavazatok 98,95 százalékos feldolgozottsága nyomán a Fidesz-KDNP 53,10 százalékot szerzett (ez 2 735 018 szavazat), míg az Egységben Magyarországért nevű hatpárti összefogás 35,04 százalékot, 1 804 740 szavazatot szerzett.

És az előzetes felméréseket meghazudtolva lesz új párt is a parlamentben: a baloldalba való betagozódással elégedetlen jobbikosokat is soraiban tudó Mi Hazánk a voksok 6,17 százalékával – ami 317 897 voksot jelent – jutott be az Országgyűlésbe.

Az egyéni jelöltekre leadott voksok 98,97 százalékának feldolgozása után a Fidesz-KDNP 88, a DK-Jobbik-LMP-MSZP-Momentum-Párbeszéd hatosfogat pedig 18 mandátumot szerzett.

Ez jelen állás szerint azt jelenti, hogy a Fidesz-KDNP 135 mandátumot birtokol majd az új Országgyűlésben

– a kétharmadhoz 133 szükséges a 199-ből, vagyis folytatódhat a 2010 óta alkotmányozó többséggel történő kormányzás.

A hatpárti összefogás 56, a Mi Hazánk pedig 7 képviselőt delegálhat a törvényhozásba, és az eddigi állás szerint a német kisebbség képviselőjelöltje is mandátumot szerzett.

Az ellenzéki összefogás legfeljebb a budapesti eredményeknek örülhet, a főváros 18 választókerületéből 16-ban tudott győzni.

A végeredményre még egy ideig várni kell, ahhoz ugyanis meg kell számolni a külképviseleteken leadott voksokat és az átjelentkezők szavazatait is.

A gyermekvédelmi népszavazás várhatóan nem lesz érvényes, egy népszavazás ugyanis akkor érvényes, ha az összes választópolgár több mint fele érvényesen szavazott, és eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott.

A nemek ugyan mind a négy kérdés esetében többségben vannak – 2,7-2,9 millióan utasították el a gyerekek nemi identitás megváltoztatásával kapcsolatos iskolai oktatását –, de az érvénytelen szavazatok száma 1,3 millió.

Orbán Viktor természetesen örömmel fogadta az újabb győzelmet.

Mint mondta,

„hatalmas győzelmet arattunk, akkorát, hogy még a Holdról is látszik, de Brüsszelből egészen biztosan”.

Külön köszöntötte a kormánypártokra „határon túlról figyelő magyarokat”. Köszönjük, hogy segítettek, mert így mi is kaptunk egy esély, hogy segíthessünk nekik – mondta.

Köszönetet mondott a magyar választópolgároknak, akinek azt üzente: mindent megtesznek annak érdekében, hogy megszolgálják a bizalmat, amit ma este tőlük kaptak.

Hirdetés

A választás eredményét úgy értékelte: akkor nyertek a legjobban, amikor mindenki összeállt ellenük. Pártszövetségének győzelméről azt mondta: óriási nemzetközi erőközpontok és szervezetek mozdultak meg velük szemben. Nekik azt üzente: kidobott pénz volt minden fillér, amit a magyarországi baloldalnak adtak.

Úgy fogalmazott:

„a magyar baloldal volt Gyuri bácsi életének legrosszabb befektetése. Tizenkét éve csak viszi a pénzt”

– utalt Soros Györgyre .

A Fidesz-KDNP szerinte a győzelem minden lehetőségét kimerítette. „„Már mindenhogyan nyertünk” – mondta és elsorolta: 2010-ben a régi kétfordulós választási rendszerben is nyert a pártszövetség, 2014-ben az önállóan induló ellenzéki pártokkal szemben is nyert, 2018-ban a részlegesen összefogott ellenzékkel szemben, valamint idén a teljes összefogással szemben.

Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje elismerte a Fidesz választási győzelmét.

„Ugyanúgy le vagyok taglózva, mint mindenki más. Nem akarom titkolni a csalódottságomat, a szomorúságomat, soha nem gondoltuk volna, hogy ez lesz az eredmény” – mondta.

Az ellenzéki politikus rendkívül egyenlőtlennek nevezte a választási küzdelmet, de azt mondta, nem vitatják az eredményt, azt azonban igen, hogy demokratikus és szabad lett volna a verseny.

Szavai szerint a küzdelem egyenlőtlen és esélytelen volt, mégis belevágtak, mert bíztak abban, hogy még

„ilyen egyenlőtlen feltételekkel, összekötött lábbal, lándzsával a hátunkban, megsebesítve, kigúnyolva”

is megtudják nyerni a választást.

Márki-Zay Péter kijelentette, a propaganda az, ami megnyerte ezt a választást a Fidesznek, nem a tisztesség és nem a becsület.
Bár minden józan magyarban felmerülhet az országból való távozás gondolata, mert „hazánk nem a jó úton megy”, a színpadon mögötte álló családja nevében kijelentette, „mi itt maradunk veletek”. Folytatni fogjuk azt a küzdelmet, amit lelkiismeretünk és hazaszeretetünk diktál – tette hozzá, arra hívva fel híveit, hogy ne engedjék el egymás kezét.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerint

az ellenzéki összefogás súlyos vereséget szenvedett.

Szerinte ha valaki csatába és küzdelembe megy, nem adhatja fel azt, amit valójában gondol, valamilyen taktikai megfontolásból. Úgy értékelt: nem lehet egy európai polgári, alapvetően baloldali gondolatú ellenzék egy olyan programmal sikeres, amely sok tekintetben a kormányzó jobb oldalt tekinti példának és mintának.

Hirdetés