Még mindig tömegek hiszik azt, hogy a koronavírus nem létezik

Felmérés készült arról, hogyan vélekednek a romániai polgárok a járványról.

Hirdetés

Hiába tart már közel másfél éve a koronavírus-világjárvány, és hiába szedett Romániában is több tízezer halálos áldozatot, még mindig tömegek tagadják, hogy az új típusú koronavírus egyáltalán létezik – derül ki egy friss felmérésből.

Az Életminőség-kutató Intézet (ICCV), a Román Akadémia és az Elicom által végzett közvélemény-kutatás azt firtatja, hogyan viszonyulnak Románia polgárai a járványhoz.

A kutatás szerint

a többség – 63 százalék – legalább közvetett módon kapcsolatba került a vírussal,

vagyis ismer olyan személyt a környezetéből – rokont, barátot, kollégát, szomszédot -, aki megfertőződött.

A koronavírussal közvetve kapcsolatba kerültek 72 százaléka városi, ugyanekkora arányban 35-49 év közöttiek, 89 százalékuk felsőfokú végzettséggel rendelkezik, 70 százalékuk pedig szubjektív jólétben élő háztartásról nyilatkozott.

A felmérés szerint a válaszadók 15 százaléka mondta azt, hogy átesett a koronavírus-fertőzésen.

Az is kiderül, hogy a megkérdezettek 57 százaléka szerint a koronavírus meglehetősen könnyen terjed emberről emberre, 16 százalék szerint meglehetősen nehezen, 21 százalék nem tudja –

6 százalék viszont azt válaszolta, hogy szerinte a koronavírus nem is létezik.

Hirdetés

A felmérés készítői szerint ez a 6 százalék számszerűsítve 800- 900 000 embert jelenthet, de akár többet is, mivel sokan kételkednek a vírus létezésében, de ezt nyíltan nem akarják beismerni, még egy ilyen felmérés esetében sem.

Azok közül, akik szerint a vírus létezik, 42 százalék gondolja úgy, hogy súlyosabb megbetegedést okoz, mint az influenza, 14 százalék szerint ugyanolyan súlyosat, 40 százalék szerint viszont ez minden fertőzött esetében eltérő.

Mindemellett a többség – 47 százalék – nem túl derűlátó: szerintük a járvány még legalább 2-3 évig eltart, 29 százalék gondolja úgy, hogy már idén lezárul, míg 24 százalék szerint jövőre lesz vége.

A felmérés a május 18. és 25., illetve 28. és 31. közötti időszakban készült, 1023 személy megkérdezésével, a hibahatár 3,2 százalék.

Hirdetés